Υποχώρηση της έντασης, κέρδη στα χρηματιστήρια

Υποχώρηση της έντασης, κέρδη στα χρηματιστήρια

Πλήρη αντιστροφή του κλίματος προκάλεσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές η είδηση ότι η Ρωσία απέσυρε στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Πλήρη αντιστροφή του κλίματος προκάλεσε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές η είδηση ότι η Ρωσία απέσυρε στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, με τους επενδυτές να επιστρέφουν δυναμικά στις μετοχές και να εγκαταλείπουν τα ασφαλή καταφύγια στα οποία είχαν στραφεί στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Ετσι, οι ευρωπαϊκές μετοχές αναπλήρωσαν μέρος των απωλειών των προηγούμενων συνεδριάσεων και ειδικότερα της Δευτέρας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,4% μετά τις τρεις συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης με αποκορύφωμα εκείνη της Δευτέρας, οπότε είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά του από τις 24 Ιανουαρίου. Ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 1,95%, όπως και οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές: ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,03%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,98% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 1,86%.

Μετά τρεις ημέρες πτώσης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4%.

Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της Aj Bell, τόνισε πως «η άνοδος των μετοχών αντανακλά την υποχώρηση της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας», ενώ την ίδια στιγμή η υποχώρηση του χρυσού και των κρατικών ομολόγων προδίδει την αισιοδοξία των επενδυτών, που επιδεικνύουν εκ νέου διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Στον αντίθετη κατεύθυνση από τις μετοχές κινήθηκε ο χρυσός, ο οποίος είχε σημειώσει άνοδο τις προηγούμενες ημέρες αλλά χθες υποχώρησε κατά 1,11% και το βράδυ κυμαινόταν στα 1.850 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το πετρέλαιο αντέστρεψε την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών καθώς η πρώτη αποκλιμάκωση της κρίσης περιόρισε την ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη των ρωσικών υδρογονανθράκων από την παγκόσμια αγορά. Ανακόπτοντας έτσι την πορεία προς το επίπεδο συναγερμού των 100 δολαρίων το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 3,54%, το αργό Δυτικού Τέξας που κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 92,08 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχώρησε κατά 3,25% στα 93,34 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» παραμένουν, πάντως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών αφού η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται παγκοσμίως. Υποχώρησαν, άλλωστε, χθες τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνουν άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 2,03%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT