Βελτιώνονται οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας

Βελτιώνονται οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας

Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία βελτιώθηκαν περαιτέρω στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία βελτιώθηκαν περαιτέρω στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Μετά την αναδίπλωση που σημειώθηκε στα τέλη του 2021 και οφειλόταν στις οξείες ελλείψεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, στους περιορισμούς της πανδημίας και στην απροθυμία των καταναλωτών να δαπανήσουν, τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βελτίωσαν τις προσδοκίες τους για τη Γερμανία. Στην έρευνα του έγκριτου ινστιτούτου ZEW για τον Φεβρουάριο ο δείκτης για τις προσδοκίες του προσεχούς εξαμήνου ενισχύθηκε στις 54,3 μονάδες από τις 51,7 μονάδες του Ιανουαρίου και τις μόλις 29,9 μονάδες του Δεκεμβρίου. Κατά μέσον όρο οι αναλυτές του Ρόιτερς είχαν προβλέψει ελαφρώς μεγαλύτερη άνοδο, στις 55 μονάδες. Η μετάλλαξη της «Ομικρον» χτύπησε τη Γερμανία πιο αργά από άλλες χώρες στη Γηραιά Ηπειρο. Σε συνδυασμό με το κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, οι σχετικά σκληροί περιορισμοί διήρκεσαν περισσότερο από ό,τι σε άλλα κράτη, αλλά σήμερα η Γερμανία πλέον άρχισε να αίρει τα μέτρα και να σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργησή τους έως τις 20 Μαρτίου. Ενόσω οι ημέρες μεγαλώνουν και το κύμα της «Ομικρον» εξακολουθεί να εξασθενεί, οι καταναλωτές θα φανούν περισσότερο διατεθειμένοι να ξοδέψουν και να βγουν έξω. Η ιδιωτική κατανάλωση, ως εκ τούτου, θα μπορέσει να ενισχυθεί σημαντικά από την άνοιξη και μετά.

Αφ’ ης στιγμής η πανδημία το επιτρέψει, τα νοικοκυριά έχουν τους πόρους για να κάνουν δαπάνες. Αποδύθηκαν σε υπερβολική αποταμίευση, διαρκούσης της κρίσης, ενώ παράλληλα και η αγορά εργασίας είναι δυναμική. Επιπλέον, από τη δική τους πλευρά οι επιχειρήσεις πρόκειται να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια, ούτως ώστε να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και να διαχειριστούν τη διόγκωση των βιβλίων παραγγελιών τους. Η γερμανική οικονομία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδά της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Φυσικά, εάν υπάρξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε προσωρινά η ανάκαμψη θα καθυστερήσει, ενώ αναμένονται επιπλέον άνοδος στις τιμές της ενέργειας και κλονισμός της εμπιστοσύνης.

Δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης τώρα για τις τρέχουσες συνθήκες της γερμανικής οικονομίας του ZEW, ο οποίος υποχωρούσε επί τέσσερις συναπτούς μήνες, είχε μια καλυτέρευση ελαφρώς στις -8,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις -10,2 μονάδες του Ιανουαρίου και παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του Ρόιτερς κατά μέσον όρο στις -6,0 μονάδες. Οι ελλείψεις στην προμηθευτική αλυσίδα και η συμφόρηση στο δίκτυο μεταφορών εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία της Γερμανίας, η οποία βασίζεται στη βιομηχανία και στις εξαγωγές. Ο ρυθμός βελτίωσης είναι ακόμη αργός. Η συνεπαγόμενη περιστολή της προσφοράς σε συσχετισμό με τη ζήτηση τροφοδοτεί την άνοδο του πληθωρισμού. Εντούτοις, μέχρι στιγμής ο δείκτης του πληθωρισμού τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη εν συνόλω συναρτάται κυρίως με την ακριβή ενέργεια και ορισμένους μεταβατικούς παράγοντες. Συν τω χρόνω, μέσα στο 2022 οι βασικές επιπτώσεις των τιμών του «μαύρου χρυσού» μπορεί να αποκλιμακώσουν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση. Πέραν τούτου, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εξασθενήσουν επίσης, αν και αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η γεωπολιτική ένταση με τη Ρωσία. Εν κατακλείδι, αναφέρεται πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα του ZEW αναμένουν ο δείκτης το επόμενο εξάμηνο να μειωθεί, ενώ οι προσδοκίες γι’ αυτόν διατηρήθηκαν ισχυρά αρνητικές στις -37,5 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, ακόμη και αν ανήλθαν 5,2 μονάδες σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιανουαρίου.

* Οικονομολόγος της Berenberg Βank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT