Ηλεκτρικό ρεύμα: Προσφυγές ετοιμάζουν οι δήμοι για τα χρέη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Προσφυγές ετοιμάζουν οι δήμοι για τα χρέη

Τη νομική οδό έχουν επιλέξει πολλοί δήμοι, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να τους αποδώσουν τα δημοτικά τέλη, τα οποία έχουν εισπράξει μέσω των λογαριασμών.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Τη νομική οδό έχουν επιλέξει πολλοί δήμοι, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να τους αποδώσουν τα δημοτικά τέλη, τα οποία έχουν εισπράξει μέσω των λογαριασμών. Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της χώρας από είσπραξη δημοτικών τελών. Οπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), η καθυστέρηση στην καταβολή των δημοτικών τελών, ανάλογα τον πάροχο, κυμαίνεται από πέντε μήνες έως και ένα χρόνο. Δεδομένου ότι από τα δημοτικά τέλη πληρώνονται η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο οδοφωτισμός, υπηρεσίες οι οποίες είναι ανταποδοτικές, εφόσον συνεχισθούν οι καθυστερήσεις είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποιοι δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των δημοτικών τελών, ανάλογα με τον πάροχο, κυμαίνεται από πέντε μήνες έως και ένα χρόνο, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζητάει να θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τη «μεταφορά» των δημοτικών τελών που εισπράττουν οι εταιρείες παροχής, ώστε να υποχρεούνται να αποδίδουν όσα έχουν εισπράξει σε συγκεκριμένο χρόνο. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε στην αρχή της εβδομάδας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, και προχθές Τρίτη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να θέσει για ακόμα μία φορά το ζήτημα της ανάγκης στήριξης των δήμων λόγω της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας. Στην ίδια συνάντηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της μη καταβολής των δημοτικών τελών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για το θέμα.

«Δεν υπάρχει κάποιο σύστημα ώστε να γνωρίζουμε ποιος πληρώνει τι», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου στην «Κ». Πριν από την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης και την υπερβολική αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία προκάλεσε δυσλειτουργίες και απλήρωτους λογαριασμούς, «οι εταιρείες κάθε περίπου δύο μήνες έκαναν εκκαθάριση και μας απέδιδαν τα ποσά, μαζί με έναν κατάλογο των καταναλωτών που είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς. Ομως εδώ και πολλούς μήνες δεν μας έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα, τα οποία εκείνοι έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές». Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους δήμους τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο έχει διπλασιαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT