Τέσσερις μνηστήρες για κτίριο του υπ. Υποδομών

Τέσσερις μνηστήρες για κτίριο του υπ. Υποδομών

Με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών, τόσο από τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και από τον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, προχωράει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Με τη συμμετοχή σημαντικών εταιρειών, τόσο από τον κατασκευαστικό κλάδο όσο και από τον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, προχωράει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την κατασκευή και διαχείριση του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για έργο της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ, το οποίο πρόσφατα εισήλθε στη δεύτερη φάση του, που προβλέπει την υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς από τους συμμετέχοντες. Αυτοί είναι η Αβαξ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες του ομίλου Μυτιληναίου με την Dimand και της Intrakat με τη REDEX, του ομίλου Κοπελούζου. Η τελευταία έχει ειδικευτεί στην κατασκευή ιδιωτικών κτιριακών έργων, έχοντας σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και σημαντικά έργα στο χαρτοφυλάκιό της, μεταξύ των οποίων και η ανακατασκευή της αμερικανικής πρεσβείας. Αντιθέτως, από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποκλείστηκαν η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ – Aljihads και η Μηχανική, ενώ η Ακτωρ Παραχωρήσεις δεν συμμετείχε καν, κρίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άλλους διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός «τρέχει» ήδη για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, αλλά εκτιμάται ότι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές θα κατατεθούν προς το τέλος του 2022. Αλλωστε, θα πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του κτιρίου, να εγκριθούν και στη συνέχεια να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Επομένως, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες ακόμα έως ότου προκύψει αποτέλεσμα.

Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – Dimand και Intrakat – REDEX διεκδικούν το έργο, προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί στην οδό Πειραιώς 166, στο ύψος του Ταύρου. Πρόκειται για ιδιόκτητη έκταση 8,7 στρεμμάτων, πλησίον του σταθμού «Ρουφ» του προαστιακού. Στο συγκεκριμένο ακίνητο στεγάζεται σήμερα το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Εργων, μια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Στο πλαίσιο της εν λόγω επένδυσης, πρόκειται να κατασκευαστεί και μια πεζογέφυρα πάνω από την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο νέο κτίριο γραφείων.

Το νέο ακίνητο πρόκειται να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες σήμερα φιλοξενούνται σε 13 επιμέρους κτίρια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία και μισθώνονται. Ως εκ τούτου, το ετήσιο οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου τρία εκατ. ευρώ, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο, ούτως ή άλλως, θα καταβάλει ένα ποσό στον ιδιώτη-ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει και τη συντήρηση του ακινήτου για περίοδο 27 ετών, πλέον τριών ετών που προβλέπονται ως κατασκευαστική περίοδος.

Στόχος είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μειωμένες λειτουργικές δαπάνες και σειρά παροχών, όπως χώρους για τη φιλοξενία παιδικού σταθμού, αποθήκες, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσες συσκέψεων, συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, μουσείο τεχνολογίας και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Εκτός από το οικονομικό όφελος, το νέο κτίριο θα προσφέρει και σημαντικές συνέργειες, καθώς θα συγκεντρώσει όλες τις επιμέρους υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών σε έναν χώρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιταχύνει σημαντικά το κυβερνητικό έργο, καθώς θα επιτρέψει την άμεση συνεργασία των επιμέρους οργανικών μονάδων και του προσωπικού, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT