Χρηματιστήριο: Άνοδος ύστερα από έντονες διακυμάνσεις

Χρηματιστήριο: Άνοδος ύστερα από έντονες διακυμάνσεις

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,18% και έκλεισε στις 963,60 μονάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρά κέρδη αλλά και αρκετά πακέτα μετοχών –κυρίως τραπεζών– ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε νέα υψηλά 7ετίας και τις 973,27 μονάδες (+1,2%) λίγο μετά το άνοιγμα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε σταδιακά έως και τις 960 μονάδες, γυρίζοντας στο «κόκκινο», ακολουθώντας την τάση που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τα μηνύματα από Μόσχα, ΝΑΤΟ και Ουάσιγκτον για την ουκρανική κρίση.

Μπορεί το Χ.Α. να έδειξε ότι έχει άμυνες και αντοχές στις διεθνείς αναταράξεις αυτή την εβδομάδα, ωστόσο είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα «ομαλό» διεθνές περιβάλλον για να μπορέσει να κινηθεί σταθερά υψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση των 950-960 μονάδων αποτελεί ένα θετικό σήμα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 963,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,76 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 50% να οφείλεται σε πακέτα κυρίως σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 2.359,84 μονάδες, ενώ στο 0,90% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.606,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,59% στις 741,28 μονάδες, εν μέσω μεγάλων πακέτων, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,33%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,72%% και την Alpha Bank στο +0,35%, ενώ απώλειες 0,87% σημείωσε η Πειραιώς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άνοδο 1,21%, γύρισε στο «κόκκινο» και ολοκληρώθηκε με περιορισμένα κέρδη.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψε μόνο η Mytilineos και ακολούθησε στο +0,93% η ΔΕΗ. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Motor Oil στα -1,29% και -1,06% αντίστοιχα.

O γεωπολιτικός κίνδυνος έθεσε τις αγορές σε καθεστώς ομηρίας, με τη μεταβλητότητα να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο τους, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Και η συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως τονίζει, έδειξε τι θα σημαίνει μια εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία: o δείκτης VIX που αποτυπώνει τον φόβο των αγορών εκτοξεύθηκε, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν παντού καθώς οι επενδυτές επιζητούσαν την αυξημένη ρευστότητα. Η διπλωματική κινητικότητα ανόρθωσε ωστόσο στη συνέχεια τις αγορές.

Την ίδια ώρα, η εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,5% τον Ιανουάριο αναγκάζει τον Τζερόμ Πάουελ να επιβεβαιώσει τη βούληση της Fed για επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων με σκοπό την αντιμετώπισή του. Στον αντίποδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν «την κατάλληλη στιγμή» καθώς θεωρεί ότι η επάνοδος στην ανάπτυξη συνιστά στην παρούσα φάση προτεραιότητα για τη νομισματική πολιτική.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές, με τις συναλλαγές ωστόσο να διευρύνονται. Με τη στρατηγική buy the dip, αγορών δηλαδή μετοχικών τίτλων όταν η υποχώρηση των τιμών εκλαμβάνεται ως ακραία, να υιοθετείται από αρκετούς επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT