Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει και τους ολιγάρχες του Λονδίνου

Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει και τους ολιγάρχες του Λονδίνου

Η Βρετανία αρχίζει να λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για τις «χρυσές βίζες».

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Οι ολιγάρχες θεωρούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο μια εύκολη περίπτωση. Οι δισεκατομμυριούχοι που ασκούσαν τον έλεγχο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ρωσίας είχαν τη δυνατότητα επί σειράν ετών να χρησιμοποιούν το Λονδίνο ως γήπεδό τους. Πιθανώς μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να το αλλάξει αυτό. Η χώρα είχε από παλιά τρόπο να θέτει αυστηρότερους όρους. Εντούτοις, οι καλές ιδέες χρειάζονταν πολλά χρόνια για να λάβουν σάρκα και οστά. Μεταξύ αυτών ήταν το να καταρτιστεί μητρώο, όπου θα φαίνονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των λονδρέζικων επαύλεων που ανήκουν σε εταιρείες-βιτρίνες. Μία απαγόρευση στις λεγόμενες «χρυσές βίζες», όπου προβλέπεται οι πλούσιοι ξένοι να τις εξασφαλίζουν υπό τον όρο να προβούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων λιρών για εύκολη πρόσβαση στη Βρετανία, μόλις τώρα αρχίζει να αμφισβητείται. Οι μεταρρυθμίσεις του 2019 όντως στόχευσαν σε άτομα και αφορούσαν το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση μετακινήσεων.

Ωστόσο, είχαν περιοριστεί σε όσους είχαν ανάμειξη στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Οι άνθρωποι οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν υποστεί κυρώσεις σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν να κάνουν με ισχυρούς ολιγάρχες και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη πλησίον του Κρεμλίνου, όπως το καθορίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες – μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι ο επιχειρηματίας Γκενάντι Τιμσένκο ή ο υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού. Και αυτό μπορεί να συγκριθεί με την ανάλογη λίστα που έχει καταρτίσει η Ουάσιγκτον, όπου ο ολιγάρχης Ολεγκ Ντεριπάσκα συμπεριελήφθη τον Απρίλιο του 2018. Βάσει των προβλεπομένων, το τιμωρημένο άτομο μετατρέπεται σε ένα εργαλείο αφαίρεσης δύναμης, διότι οι παγκόσμιες τράπεζες, που έχουν το αμερικανικό δολάριο για τις συναλλαγές τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να επιβληθούν και σε αυτές κυρώσεις εάν έχουν επαφές μαζί του. Το αστείο ήταν πως ακόμη και αν κάποιοι πρότειναν ένα εστιατόριο στον Ολεγκ Ντεριπάσκα, θα μπορούσαν να ενταχθούν και αυτοί στην προαναφερθείσα λίστα. Επιπλέον, ο ίδιος έπρεπε με έναν περίπλοκο τρόπο να αποδεσμευθεί από τις παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρείες του, Rusal και En+, ούτως ώστε να αποτρέψει το να επιβληθούν κυρώσεις και σε αυτές.

Αναφορικά με τη Βρετανία, αυτή λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα. Υπό τις νέες τροποποιήσεις των κανονισμών του 2019, όσοι έχουν στην κατοχή τους ή διοικούν επιχειρήσεις δυνητικά μπορεί να τους επιβληθούν κυρώσεις εάν «έχουν δράσει για να εξασφαλίσουν οφέλη από τη ρωσική κυβέρνηση ή την υποστηρίζουν». Αυτό είναι όντως ένα ευρύ φάσμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη μεγαλύτερο του αντιστοίχου στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνει στρατηγικής σημασίας κλάδους, όπως η ενέργεια και η εξόρυξη. Αν και στερείται ενός υπερεδαφικού χαρακτήρα, όπως αυτός που έχει ο κατάλογος των ΗΠΑ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, ώστε να τους επιβληθούν κυρώσεις και να τους αποτραπεί η είσοδος στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT