Παροχές εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, «λεφτόδεντρο δεν υπάρχει»

Παροχές εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, «λεφτόδεντρο δεν υπάρχει»

Χαμήλωσαν και πάλι τις προσδοκίες για νέες παροχές τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου χθες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Χαμήλωσαν και πάλι τις προσδοκίες για νέες παροχές τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου χθες, καθώς η σχετική φιλολογία φούντωσε τις τελευταίες μέρες, μετά το ρεκόρ πληθωρισμού (6,2%) του Ιανουαρίου, με επίκεντρο τη χορήγηση ενός επιδόματος στους ασθενέστερους περί το Πάσχα.

Σε χθεσινές δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης διαμήνυσαν ότι το θέμα δεν είναι της παρούσης, καθώς τίποτα δεν είναι αποφασισμένο, ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς τον χρόνο. Ολα θα εξαρτηθούν από την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού χώρου, που θα διαπιστωθεί εν καιρώ.

«Πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, εξαντλήθηκε», είπε ο κ. Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του Alpha, απαντώντας σε ερώτηση για τη χορήγηση ενός «δώρου» το Πάσχα ανάλογου με αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Οπως εξήγησε, δόθηκαν ήδη 350 εκατ. ευρώ επιπλέον του προϋπολογισμού για να στηριχθούν τα νοικοκυριά.

«Λεφτόδεντρο δεν υπάρχει», πρόσθεσε ο ίδιος, «προσπαθούμε το καλύτερο με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν». Ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε άλλες ρυθμίσεις οφειλών και άλλο «κούρεμα» επιστρεπτέας προκαταβολής, σημειώνοντας ότι από τα 8,3 δισ. που δόθηκαν έχουν ήδη «κουρευτεί» τα 6 δισ. ευρώ και απομένουν 2,3 δισ. ευρώ να επιστραφούν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για ένα «δώρο» το Πάσχα, ανάλογο με αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Για άλλη μια φορά τόνισε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις, το υψηλό χρέος, την υπαγωγή της σε ενισχυμένη εποπτεία και την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας. «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι», τόνισε.

Για τη στήριξη των ασθενέστερων με κάποιο επίδομα μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας κι αυτός ότι «πρέπει πρώτα να δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος». Σημείωσε ότι υπάρχει, επιπλέον, αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, επομένως το αν και τι θα δοθεί εξαρτάται από την πορεία τους. «Δεν υπάρχει δέσμευση», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι όσα κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για ενδεχόμενο μέτρων, το έκαναν υπό προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα, εφόσον αποφασιστούν μέτρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένα. «Αυτοί που πλήττονται δυσανάλογα πρέπει να είναι στο επίκεντρο», είπε. «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για οριζόντια μέτρα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT