Ανησυχία Ελλήνων εξαγωγέων για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας

Ανησυχία Ελλήνων εξαγωγέων για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας οι Eλληνες εξαγωγείς.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας οι Eλληνες εξαγωγείς.

Μπορεί μεν οι πωλήσεις των ελληνικών προϊόντων προς τις δύο χώρες να καταλαμβάνουν πολύ χαμηλό μερίδιο στο σύνολο των περίπου 40 δισ. ευρώ που άγγιξαν πέρυσι –για πρώτη φορά στην Iστορία– οι ελληνικές εξαγωγές (κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο που επιβλήθηκε σε ευρωπαϊκά προϊόντα το καλοκαίρι του 2014), αλλά οι δύο αγορές της βόρειας Ευρασίας και της ανατολικής Ευρώπης αντίστοιχα, εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, που εισάγουν αγροτικά προϊόντα από την Ελλάδα, «διασχίζουν» την Ουκρανία προκειμένου να εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη Ρωσία, οπότε σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη χώρα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν μοιραία και οι μεταφορές εξαγώγιμων προϊόντων.

Δεκάδες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδυτική παρουσία στην Ουκρανία.

Οι δε Ελληνες επενδυτές στον κάποτε «σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ενωσης», την Ουκρανία, που τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετήσει χρήματα σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις στη χώρα, ζουν ώρες αγωνίας υπό την απειλή πιθανής σύρραξης, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να σκέφτονται «να τα μαζέψουν και να φύγουν», όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους, επικαλούμενοι τηλεφωνικές επικοινωνίες των τελευταίων ημερών μαζί τους.

Ανησυχία επικρατεί και στο «μέτωπο» του τουρισμού, δεδομένου ότι η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τις δύο χώρες, οι οποίοι όμως εμφανίζονται τώρα «μουδιασμένοι» εν αναμονή των εξελίξεων, με αποτέλεσμα οι θερινές τους διακοπές να μη βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο τραπέζι» – και, άρα, ούτε λόγος για προκρατήσεις από τις δύο χώρες, οι οποίες πέρυσι είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Κίεβο (στοιχεία 2020), οι δεκάδες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδυτική παρουσία στην Ουκρανία, δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, της επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ωστόσο δεν υφίστανται μέχρι στιγμής πιο συγκεκριμένα στοιχεία), της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, του τουρισμού και της εστίασης. Υπάρχει επίσης μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, ελληνική κατασκευαστική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Παράλληλα, εξακολουθεί να έχει εκεί παρουσία η Τράπεζα Πειραιώς, «με μικρή κεφαλαιοποίηση και λίγα παραρτήματα», σύμφωνα με την έκθεση, ενώ επενδυτικά παρούσες στη χώρα είναι ακόμα «οι εταιρείες Coca-Cola Hellenic, Ηφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, HGI (υαλουργία – πρώην Yioula), Chipita, Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.ά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT