Το εφετείο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην κόντρα με την ELFE

Το εφετείο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην κόντρα με την ELFE

Σε μερική άρση μιας σοβαρής εκκρεμότητας για την επανεκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί η δικαίωση της εταιρείας από το εφετείο στη δικαστική διαμάχη με την ELFE για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου της περιόδου 2010-2015.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σε μερική άρση μιας σοβαρής εκκρεμότητας για την επανεκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί η δικαίωση της εταιρείας από το εφετείο στη δικαστική διαμάχη με την ELFE για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου της περιόδου 2010-2015. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΠΑ, η απόφαση του εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019 κάνει δεκτή την έφεση και την αγωγή της ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE. H νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η εταιρεία, αναφέρει στη λιτή ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ.

Το πλέον θετικό για τη ΔΕΠΑ από την απόφαση, πέραν της δικαίωσης σε σχέση με την αναγνώριση του πραγματικού ύψους οφειλών της λιπασματοβιομηχανίας, είναι ότι αυτή ανατρέπει το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης σε σχέση με την τιμολογιακή της πολιτική. Αξιολογεί δηλαδή ότι η φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου που ακολουθεί δεν εμπεριέχει καταχρηστικούς όρους, αλλά στηρίζεται σε καθαρά εμπορικούς κανόνες. Η νέα αυτή δικαστική θεώρηση βάζει τέλος σε μια υψηλού ρίσκου εκκρεμότητα που οδήγησε και στο «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης, που είχε συνδεθεί με το παράθυρο που άφηνε ανοιχτό η πρωτόδικη απόφαση για αμφισβήτηση του τρόπου τιμολόγησης μέσω της δικαστικής οδού και από άλλους μεγάλους πελάτες της ΔΕΠΑ.

Αν και η δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών θα έχει και συνέχεια, αφού η ELFE ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να «ξεπαγώσει» ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Η απόφαση αίρει μερικώς μια σοβαρή εκκρεμότητα για την επανεκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία και η ΔΕΠΑ θα αποστείλει την καθαρογραμμένη απόφαση μόλις την παραλάβει και η ίδια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε με αφορμή την απόφαση: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη νομική υπηρεσία της εταιρείας και τους εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες μας για την ακούραστη και αποτελεσματική εργασία τους, όπως επίσης και τα στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτόδικη απόφαση δικαίωνε την ELFE περιορίζοντας τις οφειλές που διεκδικούσε η ΔΕΠΑ από τη λιπασματοβιομηχανία από τα 120 εκατ. στα 60 εκατ. ευρώ. Η λιπασματοβιομηχανία Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, αμφισβήτησε δικαστικά τις ανεξόφλητες οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ υποστηρίζοντας ότι η μεθοδολογία τιμολόγησης του φυσικού αερίου εμπεριείχε καταχρηστικούς όρους και αξίωσε, βάσει των δικών της υπολογισμών, συνολική αποζημίωση ύψους 302 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του εφετείου, ο πρώην νομικός σύμβουλος της ΔΕΠΑ και καθηγητής του Δικαίου Ενέργειας και Ανταγωνισμού, Νικόλαος Φαραντούρης, αρκέστηκε να σημειώσει ότι «πρόκειται για την επιτυχή κατάληξη μιας μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης που θα έπρεπε να είχε λήξει πολύ νωρίτερα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT