Σε δύο ακόμα εταιρείες τροφίμων εισέρχεται ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Σε δύο ακόμα εταιρείες τροφίμων εισέρχεται ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Ο επιχειρηματίας ετοιμάζεται να μπει στην Εδεσμα και στην Κρεμέλ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τις παραδοσιακές γεύσεις από τη μία και τις μοντέρνες τάσεις στη διατροφή θα επιχειρήσει να «συγκεράσει» το επόμενο διάστημα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς ετοιμάζεται να εισέλθει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», στις εταιρείες Εδεσμα και Κρεμέλ. Η πρώτη, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και μετράει 122 χρόνια ζωής, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων φαγητών, σαλατών και τυροκομικών, ενώ η δεύτερη που ιδρύθηκε το 1990 δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλειμμάτων και τυριών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έντονη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας στην κατηγορία των φυτικών «τυριών», στα λεγόμενα plant – based προϊόντα, που αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες κατηγορίες τροφίμων παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντικείμενο των δύο εταιρειών έχει άμεση σχέση με τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου αυτή τη στιγμή, την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, κάτι που αναμένεται να διαμορφώσει ισχυρές συνέργειες ανάμεσα στις τρεις εταιρείες και να δημιουργήσει έναν όμιλο τροφίμων με ισχυρή παρουσία τόσο στο κανάλι του λιανεμπορίου όσο και σε αυτόν του HORECA (ξενοδοχεία, εστίαση). Συνέργειες μπορούν να αναπτυχθούν ενδεχομένως και με τη Μεβγάλ στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας εισήλθε το καλοκαίρι ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, αποκτώντας το 21,5%. Υπενθυμίζεται δε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία για είσοδο του Σπ. Θεοδωρόπουλου και του fund EOS Capital Partners στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.

Η ιστορία της εταιρείας Εδεσμα ξεκινάει στην αυγή του 20ού αιώνα, το 1900 στη Σμύρνη, ως αλλαντοποιείο, από τον Δημήτρη Γανιώτη. Το 1914, πριν δηλαδή από την καταστροφή της Σμύρνης, μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 κτίζει εργοστάσιο στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης, αποκτά τον τίτλο «Διάδοχοι Δημητρίου Γανιώτη» και μετέπειτα μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Αλλαντοποιία Tιτάν Α.Ε.».

Επιχειρεί να συγκεράσει τις παραδοσιακές γεύσεις και τις μοντέρνες τάσεις στη διατροφή.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η εταιρεία επενδύει στην ανέγερση του σημερινού εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης και δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα Εδεσμα. Το 1991, η Εδεσμα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την Aμβροσία ΕΠΕ. Το 1994 ολοκληρώνεται το δεύτερο και νεότερο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης όπου και στεγάζεται η νέα εταιρεία. Το 1998 ολοκληρώθηκε η πρώτη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αμβροσία, ενώ το 2008 ολοκληρώθηκε η τωρινή τους μορφή. Στο τιμόνι και των δύο επιχειρήσεων βρίσκονται τα παιδιά των δύο θυγατέρων του Δημήτρη Γανιώτη, ο Δημήτρης και η Κατερίνα Χατζηγεωργίου και η Εύα και Μαρία Μαυρίδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2020 η Εδεσμα είχε κύκλο εργασιών 43,03 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 505.880 ευρώ. Η θυγατρική εταιρεία, η Αμβροσία, είχε τζίρο 11 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 123.779 ευρώ.

Η Κρεμέλ δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων από το 1990 και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρεία παράγει εδέσματα γιαουρτιού, spreads, εδέσματα σε άλμη, τηγμένα τυριά, φυτικά «τυριά», υποκατάστατα τυριού και μέλι. Το 2020 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 16,08 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA εκτοξεύτηκε στο 22,54% από 10,66% το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το 2016 ο τζίρος της ήταν 4,8 εκατ. ευρώ, το 2017 6,63 εκατ. ευρώ, το 2018 8,31 εκατ. ευρώ και το 2019 12,39 εκατ. ευρώ. Στην αμερικανική αγορά έχει εισέλθει μέσω Good Planet Foods. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 15 χώρες, σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, αλλά και Ντουμπάι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT