Στο τραπέζι η διανομή μερίσματος από ελληνικές τράπεζες, λέει η Goldman Sachs

Στο τραπέζι η διανομή μερίσματος από ελληνικές τράπεζες, λέει η Goldman Sachs

Η συζήτηση για τη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες επιστρέφει στο τραπέζι, ύστερα από πάνω από μία δεκαετία κατά την οποία οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντική απομόχλευση του ενεργητικού τους.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η συζήτηση για τη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες επιστρέφει στο τραπέζι, ύστερα από πάνω από μία δεκαετία κατά την οποία οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντική απομόχλευση του ενεργητικού τους. Οι πωλήσεις δανείων οδήγησαν τα τελευταία πέντε χρόνια στη μείωση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) κατά 85%, από το ανώτατο όριο του 49% το 2017, στο 12% στο τέλος του 2021.  

Αυτό επισημαίνει η Goldman Sachs σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει δάνεια 29 δισ. ευρώ το 2021.

Με τα υπόλοιπα 4 δισ. project τιτλοποιήσεων στα σκαριά, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022, ο δείκτης NPE για τις ελληνικές τράπεζες θα φτάσει στο 7% και θα κινηθεί προς το 3%-5% το 2023-2024. Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 30% τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πιστωθεί πλήρως την πρόοδο απομόχλευσης, η οποία δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στην αγορά, σημειώνει η Goldman Sachs.

Ο δείκτης NPE θα φτάσει στο 7% και θα κινηθεί προς το 3%-5% το 2023-2024.

Μετά την πλήρη απομόχλευση αναμένουμε να δούμε μια ομαλοποίηση του οργανικού κόστους κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο διεθνής οίκος, επικεντρώνοντας στις τρεις τράπεζες (Alpha, Eurobank, Εθνική), για τις οποίες προβλέπει ότι θα επιτύχουν επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) που υπερβαίνουν το 13% το 2023. Το επίπεδο αυτό παραπέμπει σε ένα «άνετο κεφαλαιακό απόθεμα πάνω από τα ελάχιστα επίπεδα» και με τη σειρά του «υποδηλώνει τη δυνατότητα συζήτησης για επιπλέον κατανομή κεφαλαίου στους μετόχους», συμπεραίνει η Goldman Sachs. Εθνική και Εurobank θα βρεθούν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα ROTE το 2023 (8,5% και 9% έναντι μέσου όρου Ε.Ε. 10%-11%). Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Alpha ως προς την προοπτική να πετύχει ισχυρή ώθηση στην ανάκαμψη ROTE (από 5% το 2021 σε 8% το 2023) και όπως παρατηρεί «τα κεφαλαιακά της επιτρέπουν τη διανομή μερισμάτων». Αν και βλέπει θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Πειραιώς όσον αφορά τη μείωση των NPEs και τη συσσώρευση κεφαλαίων, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η τράπεζα υστερεί έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών της σε ό,τι αφορά την επίδοση στην εξυγίανση του ισολογισμού της, στο κόστος κινδύνου και στο επίπεδο του δείκτη κεφαλαίων (CET1 – 11,1%), κάτω από το 13% μέσο όρο του κλάδου και ROTE 6,3% έναντι μέσου όρου 8,6%.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν στη φάση ανάπτυξης χάρη στα βελτιωμένα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, στη γενική μακροοικονομική ανάκαμψη και στα πακέτα τόνωσης από την Ε.Ε. που αναμένεται να κινητοποιήσουν 60 δισ. ευρώ επενδύσεων στην οικονομία, μέσω χρηματοδοτήσεων και επιδοτήσεων από την Ε.Ε. και με τη μορφή πιστώσεων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες.

«Ο αντίκτυπος, τέλος, από την ανατιμολόγηση των ομολόγων θα είναι διαχειρίσιμος για τις τράπεζες, δεδομένων των υφιστάμενων κεφαλαιακών αποθεμάτων», εκτιμά η Goldman Sachs, υπολογίζοντας μια μέση επίπτωση 10 μονάδων στα κεφάλαια από την ανατίμηση των ελληνικών τίτλων και έως 20 μονάδων εάν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο (συμπεριλαμβανομένων άλλων κρατικών ομολόγων της Ε.Ε.) επανατιμολογηθεί με βάση μια αύξηση στα επιτόκια κατά 50 bps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT