Στα 99 εκατ. δολάρια το σύνολο αποδοχών του Τιμ Κουκ το 2021

Στα 99 εκατ. δολάρια το σύνολο αποδοχών του Τιμ Κουκ το 2021

Το υπέρογκο ποσό των αποδοχών του Τιμ Κουκ, διευθύνοντος συμβούλου της Apple, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Το υπέρογκο ποσό των αποδοχών του Τιμ Κουκ, διευθύνοντος συμβούλου της Apple, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ελαβε τo 2021 πακέτο ύψους 99 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν αντιστοίχως το 2020 είχε αποκομίσει πολύ λιγότερα, της τάξεως των 14,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία συμβουλευτικής ISS διατύπωσε τον σοβαρό προβληματισμό της για τις απολαβές του Τιμ Κουκ, στις οποίες συγκαταλέγονται ο μισθός, οι μετοχές της Apple και άλλων ειδών μπόνους. Επίσης, ζήτησε από τους μετόχους να τις καταψηφίσουν στην επικείμενη γενική συνέλευση. Μάλιστα, απευθύνθηκε σε αυτούς με επιστολή, στην οποία επισημαίνει ότι ανησυχεί για τον «σχεδιασμό και το μέγεθος των αποδοχών», πόσο μάλλον, όταν οι μισές από αυτές δεν συναρτώνται με κριτήρια παραγωγικότητας. Η ISS υπολογίζει πως τα όσα έλαβε από την Apple o επικεφαλής της για το παρελθόν έτος ήταν 1.447 φορές υψηλότερα σε συσχετισμό με τα αντίστοιχα ενός μέσου εργαζομένου στον όμιλο.

Ο CEO της Apple το 2020 είχε αποκο- μίσει 14,9 εκατ. δολ.

Ειδικότερα, το πακέτο αποδοχών για το 2021 συνίστατο σε 3 εκατομμύρια δολάρια μισθό, καθώς και σε μετοχές της Apple, οι οποίες αποτιμώνται σε 82,3 εκατομμύρια δολάρια. Συν τοις άλλοις, έλαβε και 12 εκατομμύρια δολάρια διότι πέτυχε τους στόχους της εταιρείας, καθώς και 1,4 εκατ. δολάρια για τα αεροπορικά του ταξίδια, την ασφάλεια ζωής και τις συνταξιοδοτικές του καλύψεις, όπως αναφέρει το Ρόιτερς. Σύμφωνα με την ISS, τα ποσά για τέτοιου είδους παροχές υπερβαίνουν τα αντίστοιχα που δόθηκαν σε εταιρείες ανάλογες με την Αpple. Πάντως, ο Τιμ Κουκ επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ισότητας, ενώ το 2015 είχε δηλώσει πως δεσμεύεται να διαθέσει το σύνολο της περιουσίας του σε αγαθοεργίες προτού αποβιώσει. Βάσει των στοιχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, ο επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού πέρυσι προσέφερε μετοχές του αξίας τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων για καλό σκοπό, αν και δεν κατονόμασε τους αποδέκτες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως μέσα στον Ιανουάριο η Apple απέβη και η πρώτη στην Ιστορία εταιρεία η οποία προσωρινώς είχε ανέλθει σε επίπεδα κεφαλαιοποίησης της τάξεως των 3 τρισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT