Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο λόγω της γεωπολιτικής έντασης

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο λόγω της γεωπολιτικής έντασης

Απώλειες 0,85%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε χαμηλά, στα 57,02 εκατ. 

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κυριαρχούν από την αρχή έως το τέλος της συνεδρίασης. Ετσι συγχρονίστηκε απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αγορές και το κλίμα έντονης νευρικότητας, λόγω της ενίσχυσης των εντάσεων στα γεωπολιτικά και των αντικρουόμενων αναφορών για τις κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Το σκηνικό της ουκρανικής κρίσης παραμένει δυσανάγνωστο και ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα, ακυρώνοντας την αισιοδοξία που προσωρινά εκδηλώθηκε στις αγορές, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Ωστόσο, για όσο διάστημα ο Γενικός Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των 950 μονάδων σε εβδομαδιαία βάση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές, όπως επισημαίνουν.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 955,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 57,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,90% στις 2.338,55 μονάδες, ενώ στο -0,70% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.595,15 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε, υποχωρώντας κατά 1,51% στις 730,10 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 2,46%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,64%, ενώ στο -0,72% και στο -0,66% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για Εθνική και Eurobank.

Οι αναλυτές δεν ανησυχούν όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 950 μονάδων σε εβδομαδιαία βάση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Jumbo στο -3,77% και ακολούθησε με πτώση άνω του 2% η Lamda Development. Στον αντίποδα, στα θετικά αλλά με μικρά κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Quest, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ.

Οι αγορές παραμένουν ευάλωτες στο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η διαφαινόμενη νομισματική σύσφιγξη στις ΗΠΑ παραμένει σταθερά στο επίκεντρο μετά και τα πρακτικά της Fed, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τιμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services.

Η υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη συντηρεί τον Γενικό Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η συσχέτισή του με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη EuroStoxx Banks έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. «Βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί λόγω αυξημένης μεταβλητότητας και ευαισθησίας των αγορών στα προαναφερόμενα πτωτικά ρίσκα», όπως επισημαίνει ο αναλυτής.

Οι αναλυτές της Alpha Finance υποστηρίζουν πως φέτος θα είναι χρονιά υπεραποδόσεων για το Χ.Α. έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών. Οπως σημειώνουν, μπορεί να ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από την αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση.

Επιπλέον, η Goldman Sachs τάσσεται με τη μακρά πλέον λίστα των επενδυτικών οίκων, που εκτιμούν ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παρά το ράλι και παρά το τρέχον περιβάλλον, μπορούν να κινηθούν ακόμη υψηλότερα. Οπως τονίζει σε νέα της έκθεση, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής, αφήνουν πίσω τους τους κινδύνους, ενώ τονίζει πως η αγορά δεν έχει ακόμη αποτιμήσει πλήρως την πρόοδο του κλάδου.

Για τις Eurobank και Alpha Bank δίνει σύσταση «αγορά» και «ουδέτερη» σύσταση στην Πειραιώς, ενώ δεν αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα. Για τη Eurobank αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,4 ευρώ από 0,65 ευρώ πριν, βλέποντας έτσι περιθώριο ανόδου της τάξης του 22% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,68 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 18% και για την Πειραιώς αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT