Η ΕΚΤ «ζύγισε» λάθος τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ ταχύτερα από όσο αναμενόταν τελικώς αναγνώρισε ότι ίσως να έχει υποτιμήσει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΚΤ ταχύτερα από όσο αναμενόταν τελικώς αναγνώρισε ότι ίσως να έχει υποτιμήσει τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών. Επειτα από μια περίοδο ενδοσκόπησης, η οποία πυροδοτήθηκε από απροσδόκητη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, πληθώρα στελεχών της ΕΚΤ πλέον επισημαίνουν ότι οι δομικοί παράγοντες μπορούν στο προσεχές μέλλον να διατηρήσουν τον δείκτη πολύ πέραν του μέσου όρου, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά την κρίση του 2008. Αν και ο αντίκτυπος από τους κραδασμούς της ακριβής ενέργειας στον πληθωρισμό θα αποδειχθεί όντως εφήμερος, όπως σωστά τόνισε η ΕΚΤ, σήμερα εκείνη δείχνει να κλίνει προς την επί μακρόν διατυπωμένη εκτίμησή μας για τα νέα δεδομένα. Πιστεύουμε πως το μοντέλλο στη μετά τη Lehman Brothers εποχή του χαμηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια παρήλθε και είναι για καλό. Ο Φίλιπ Λέιν, πρώτος τη τάξει οικονομολόγος της ΕΚΤ, συχνά θεωρούμενος ως «περιστερά», έδειξε να προσεγγίζει τη θέση αυτή προσφάτως.

Στην επικείμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει γραμμή πλεύσης. Η πρόβλεψη της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός το 2024 θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο μόλις 1,8% και, συνεπώς, θα φθάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του επίσημου μεσοπρόθεσμου στόχου της του 2%, δεν είχε ποτέ θεωρηθεί από μας ως αληθοφανής. Οπως ο κ. Λέιν παραδέχθηκε, το κύριο μέλημα της ΕΚΤ τώρα θα πρέπει κυρίως να είναι η επαναφορά του δείκτη του πληθωρισμού στο 2% και η διατήρησή του εκεί και όχι το να αποτρέψει την υποθετικά παρατεταμένη άνοδό του στο μέλλον. Οι δε νέες προβλέψεις των ερευνητών της ΕΚΤ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της 10ης Μαρτίου. Δυστυχώς η ΕΚΤ αναγκάζεται να τις προετοιμάσει κατά μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Από τη μια πλευρά, μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αναθερμάνει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ανακόπτοντας μερικούς μήνες την ανάπτυξη.

Στην επικείμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Από την άλλη πλευρά, η εξασθένηση των μολύνσεων της μετάλλαξης «Ομικρον» και οι ενδείξεις ότι η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς υποχωρεί με κάποιον τρόπο ενδυναμώνουν τις προοπτικές για στέρεη αύξηση του ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά στην Ευρωζώνη. Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΚΤ ενδεχομένως να αποφασίσει να επισπεύσει την αναδίπλωση στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων τον Μάρτιο, ενώ θα διατηρήσει εντελώς ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τυχόν επιπλέον λήψη μέτρων. Σήμερα εμείς αναμένουμε ότι οι αγορές θα βαίνουν μειούμενες το τρίτο τρίμηνο, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. το τέταρτο τρίμηνο και θα ακολουθήσουν τρεις ανάλογες κινήσεις το 2023 και δύο το 2024.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT