Στο Χρηματιστήριο οδεύουν επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Στο Χρηματιστήριο οδεύουν επενδυτικές εταιρείες ακινήτων

Ετος εισαγωγής των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στο Χρηματιστήριο κυρίως μέσω δημόσιας εγγραφής αναμένεται ότι θα είναι το 2022.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Ετος εισαγωγής των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στο Χρηματιστήριο κυρίως μέσω δημόσιας εγγραφής αναμένεται ότι θα είναι το 2022. Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου τους, προκειμένου να αυξήσουν τη μερισματική τους απόδοση και να καταστούν ελκυστικότερες προς το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Μετά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ύψους 120 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει πλέον θέσει σε εφαρμογή την εισαγωγή των μετοχών της Noval Property στο Χρηματιστήριο. Επισήμως, η προθεσμία που έχει η εταιρεία λήγει στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο εκτιμάται ότι η δημόσια εγγραφή θα υλοποιηθεί νωρίτερα, ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Noval αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο «παίκτη» του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, πίσω μόνο από την Prodea Investments, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά. Η εταιρεία διαθέτει ένα ιδιαίτερα ποιοτικό και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από 43 ακίνητα, επιφάνειας 453.000 τ.μ. και συνολικής αξίας της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εισηγμένη έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δέσμευση της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της Noval τουλάχιστον μέχρι το 2028, όταν δηλαδή λήγει το πρόσφατο ομόλογο που εκδόθηκε.

Τι σχεδιάζουν η Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή.

Αντίστοιχα, την εισαγωγή των μετοχών της θα επιδιώξει και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή, πιθανώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αρχικά θα επιδιωχθεί η επίτευξη συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή για τη διάθεση ενός μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής της τάξεως του 15%-20% ή και ακόμα παραπάνω, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Μόλις προχωρήσει η σχετική διαδικασία, θα ακολουθήσει η δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των εμπορικών πάρκων, ενώ έχει εξασφαλίσει και την παρουσία της στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Ερώτημα αποτελεί, πάντως, η περίπτωση της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα έπρεπε να είναι η πρώτη χρονικά που θα εισαγάγει τις μετοχές της στο Χ.Α., με τη σχετική προθεσμία να ολοκληρώνεται (έπειτα και από τις σχετικές παρατάσεις που έχουν χορηγηθεί) τον Μάιο. Η εταιρεία λειτουργεί ήδη από το 2017, επομένως, βάσει νόμου, ή θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή θα διακόψει τη λειτουργία της ως ΑΕΕΑΠ.

Η σημαντική έκθεση της εταιρείας σε καταστήματα λιανικής και ξενοδοχεία πόλης, δηλαδή δύο από τις κατηγορίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT