Μεταπώληση δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η doValue

Μεταπώληση δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ σχεδιάζει η doValue

Μεταξύ αυτών και στεγαστικά που έχουν καταστεί ενήμερα την τελευταία διετία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Πλάνο πώλησης δανείων 5 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο των 38 δισ. ευρώ σε όρους λογιστικής αξίας, που διαχειρίζεται στην Ελλάδα, σχεδιάζει η doValue, που αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή κόκκινων δανείων στη χώρα μας με μερίδιο αγοράς 29%. Πρόκειται για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν αγοραστεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων και τα οποία σχεδιάζεται να μεταβιβαστούν εκ νέου σε funds ή ακόμα και τράπεζες στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων, που αναπτύσσεται και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο χαρτοφυλάκιο των υπό μεταπώληση δανείων που δρομολογεί η doValue, περιλαμβάνονται και στεγαστικά δάνεια που έχουν καταστεί ενήμερα, κλείνοντας ήδη δύο χρόνια ομαλούς εξυπηρέτησης των οφειλών τους από τους δανειολήπτες. Η διεύρυνση της περιμέτρου των προς πώληση δανείων, εντάσσοντας σε αυτή και τα δάνεια που έχουν αποχαρακτηριστεί και είναι πλέον εξυπηρετούμενα, ανοίγει το παιχνίδι για τους υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο σε funds αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες, που αναζητούν υγιείς πηγές δημιουργίας εσόδων, έπειτα από μακρά περίοδο απομόχλευσης του ενεργητικού τους, που οδήγησε σε μείωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και σε απώλεια επιτοκιακών εσόδων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανόνες της European Banking Authority (EBA), οι τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν τα δάνεια που έχουν πωλήσει οι ίδιες, αλλά μπορούν να αγοράσουν από επενδυτικά κεφάλαια, όπως η doValue, τα δάνεια που έχουν πουλήσει άλλες τράπεζες. Με δεδομένο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς και τα τιτλοποιημένα δάνεια ανήλθαν στα 29 δισ. ευρώ μόνο το 2021, τα προς πώληση δάνεια από τα funds μπορούν να «ανακυκλωθούν» εντός της τραπεζικής αγοράς ακόμη και αν αγοραστής δεν είναι η τράπεζα που υλοποίησε την πώληση του συγκεκριμένου δανείου ή χαρτοφυλακίου.

Για το 2021 τα ακαθάριστα έσοδα του ομίλου doValue αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με το 2020, στα 572,1 εκατ. ευρώ.

Η doValue αποτελεί κατά βάση διαχειριστή κόκκινων δανείων και στρατηγικός της στόχος δεν είναι η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου που έχει αγοράσει, αλλά αυτών που διαχειρίζεται για λογαριασμό τραπεζών ή άλλων funds. Ετσι η μεταπώληση των δανείων που έχει στην κατοχή της είναι συμβατή με τον στρατηγικό στόχο διεύρυνσης των υπό διαχείριση οφειλών, δραστηριότητα από την οποία αντλεί τα έσοδά της και την κερδοφορία της. Η πώληση δανείων εξυπηρετεί ωστόσο και στην είσπραξη άμεσων εσόδων προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους για τις ανακτήσεις εσόδων που έχει δεσμευθεί ότι θα επιτύχει στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή».

Οπως προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο ιταλικός όμιλος doValue, τα υπό διαχείριση κεφάλαια στις αγορές που έχει δραστηριότητα ανήλθαν το 2021 στα 149,5 δισ. ευρώ και οι ανακτήσεις δανείων στα 5,7 δισ. ευρώ (έναντι 4,3 δισ. ευρώ το 2020). Η αύξηση αντανακλά εν μέρει την εξαγορά της doValue Greece που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, αλλά και τη σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων από τις δικαστικές δραστηριότητες που επισπεύστηκαν μετά την πανδημία, καθώς και τη χαλάρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις διάφορες κυβερνήσεις με στόχο την υποστήριξη εταιρειών και νοικοκυριών εν μέσω της πανδημίας.

Το ποσοστό είσπραξης του ομίλου διαμορφώθηκε το 2021 στο 4,3% και είναι αυξημένο κατά 120 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το 2020 και υψηλότερο του 4,2% που καταγράφηκε το 2019. Συνολικά σε επίπεδο ομίλου η doValue κατέγραψε ακαθάριστα έσοδα ύψους 572,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 36% σε σχέση με το 2020, χρονιά κατά την οποία τα ακαθάριστα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 420,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα ομιλικά αποτελέσματα του 2021 περιλαμβάνουν την πλήρη συνεισφορά της doValue Greece.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT