Εξαγορά των «Εδεσμα», «Αμβροσία» από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Εξαγορά των «Εδεσμα», «Αμβροσία» από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Σε προχωρημένες επίσης συζητήσεις με την εταιρεία φυτικών τυριών «Κρεμέλ»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Την εξαγορά της εταιρείας «Εδεσμα» και της θυγατρικής της «Αμβροσία» ανακοίνωσε χθες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνεται και σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο της «Κ» της 18ης Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο γνωστός επιχειρηματίας υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τους μετόχους των παραπάνω εταιρειών, η μεταβίβαση των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο.

Πρόκειται στην ουσία για την τρίτη επιχειρηματική κίνηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου από τις αρχές του έτους, οπότε και αποδεσμεύθηκε από την Chipita με την ολοκλήρωσή της πώλησής της στη Mondelez International. Προηγήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου η απόκτηση της συμμετοχής που είχε ο όμιλος Olayan στη «Νίκας», με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο να αποκτά το 95,05% της αλλαντοβιομηχανίας και πλέον αυτή να οδηγείται εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακολούθησε την προηγούμενη εβδομάδα η ανακοίνωση περί καταρχήν συμφωνίας του ιδίου και του fund EOS Capital Partners με τους μετόχους της εταιρείας «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.» για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία.

Σε προχωρημένες συζητήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και με την εταιρεία «Κρεμέλ» στην Κρήτη, η οποία έχει έντονη δραστηριότητα στα φυτικά τυριά, στα λεγόμενα plant-based προϊόντα, και η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Εχει, δε, αναπτύξει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η ιστορία της «Εδεσμα» ξεκινάει στην αυγή του 20ού αιώνα, το 1900 στη Σμύρνη, ως αλλαντοποιείο, από τον Δημήτρη Γανιώτη. Το 1914, πριν δηλαδή από την Καταστροφή της Σμύρνης, μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Το 1962 κτίζει εργοστάσιο στην περιοχή των Σφαγείων Θεσσαλονίκης, αποκτά τον τίτλο «Διάδοχοι Δημητρίου Γανιώτη» και μετέπειτα μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Αλλαντοποιία TITAN Α.Ε.». Τριάντα χρόνια αργότερα, η εταιρεία επενδύει στην ανέγερση του σημερινού εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης και δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα «Εδεσμα». Το 1991 η «Εδεσμα» επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την «Aμβροσία ΕΠΕ». Το 1994 ολοκληρώνεται το δεύτερο και νεότερο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου και στεγάζεται η νέα εταιρεία.

Το 2020 η «Εδεσμα» είχε πωλήσεις 43,03 εκατ. ευρώ και η «Αμβροσία» 11 εκατ. ευρώ.

Η διανομή τους πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυο πωλήσεων που περιλαμβάνει επτά υποκαταστήματα της εταιρείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και οργανωμένο δίκτυο αντιπροσώπων στις κατά τόπους περιοχές. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που αφορούν τη χρήση του 2020, η «Εδεσμα» είχε πωλήσεις 43,03 εκατ. ευρώ και η «Αμβροσία» 11 εκατ. ευρώ.

Το συναφές αντικείμενο των δύο εταιρειών με αυτό της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» αναμένεται να δημιουργήσει πολλές συνέργειες και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου του Σπ. Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων. Με την κίνηση αυτή, εξάλλου, αναμένεται μεγάλη δραστηριοποίηση στο κανάλι της HORECA αλλά και στις εκτός Ελλάδας αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σαλάτες και τα έτοιμα φαγητά, κατηγορία με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Συνέργειες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και με τη ΜΕΒΓΑΛ, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει εισέλθει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το καλοκαίρι, κατέχοντας το 21,5% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Και αυτό διότι υπάρχει συνάφεια του αντικειμένου των δύο εταιρειών, ενώ πρόκειται για προϊόντα ψυγείου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος δραστηριοποιείται από το 2012 και στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας μέσω της εταιρείας Wonderplant.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT