Επάρκεια αερίου τον ερχόμενο χειμώνα ο στόχος της Κομισιόν

Επάρκεια αερίου τον ερχόμενο χειμώνα ο στόχος της Κομισιόν

Παροχή κινήτρων σε κράτη, εταιρείες, στο σχέδιο που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία ταλανίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου, περικόπτοντας την αγοραστική τους δύναμη και αναθερμαίνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, η Κομισιόν θωρακίζεται έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα. Ειδικότερα, εξετάζει τρόπους για να μπορέσει να ενισχύσει τα στρατηγικά  αποθέματα της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο, ώστε να είναι προετοιμασμένη για τον χειμώνα του 2022-2023 και να μην επαναληφθεί η έλλειψη προμηθειών, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και η αναταραχή στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  θα προτείνει κίνητρα και υποχρεώσεις για να διασφαλίσει τα αποθέματα σε φυσικό αέριο με το σκεπτικό «μιας ενέργειας πιο προσιτής, επαρκούς και βιώσιμης».

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου όλα τα μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει τα ελάχιστα αποθέματα αερίου που θα προβλέπει το σχέδιο.

Το όλο πλάνο αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι επιμέρους υποχρεώσεις των κρατών-μελών, τα οποία θα έχουν βάσει του νόμου ευθύνη να εξασφαλίσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου εκάστου έτους μία ελάχιστη ποσότητα  σε αποθέματα φυσικού αερίου. Τα σχετικά αναφέρονται σε προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Υπό την προοπτική ότι τα αποθέματα εξαντλούνται και οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους έως τουλάχιστον το 2023, η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται  πιέσεις να επισπεύσει όλες της τις προσπάθειες για να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε τέτοιους κραδασμούς. Κι ενώ τελικώς επιδιώκει και σχεδιάζει ένα μέλλον πλήρως απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της περίφημης Πράσινης Συμφωνίας, που παρουσίασε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι συνθήκες δείχνουν να αλλάζουν. Πλέον το φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται ρυπογόνο ως καύσιμο, θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο κατά την περίοδο μετάβασης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν αυτή τη μετάβαση να την καταστήσουν όσο ομαλότερη γίνεται για να αποφύγουν αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους τους. «Στη σημερινή κρίση ο ρόλος της αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει λάβει έτι μεγαλύτερη σημασία», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο του πλάνου για το θέμα της επάρκειας ενέργειας, το οποίο επιδέχεται αλλαγές προτού εγκριθεί.

«Παρά ταύτα, η διαδικασία της αποθήκευσης μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο της ενεργειακής επάρκειας, όταν καλύπτονται τα αναγκαία επίπεδα προμηθειών ενόψει της χειμερινής περιόδου, ακόμα κι αν είναι αντίξοες οι συνθήκες στην αγορά και ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος». Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν θα απευθύνει επείγουσα έκκληση στις εθνικές κυβερνήσεις να ορίσουν συγκεκριμένα επίπεδα αποθεμάτων για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες διαθέτουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμα, θα θελήσει να διασφαλίσει ότι στην έναρξη κάθε χειμερινής περιόδου τα αποθέματά τους είναι επαρκή σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Τα δε κράτη-μέλη θα μπορούν να παράσχουν βοήθεια ως κίνητρο στους παρόχους για να προσφέρουν με τη σειρά τους επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου. Πέραν όλων των ανωτέρω, πιθανώς το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριέχει και τη δέσμευση για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος με στόχο να βοηθηθούν τα εθνικά κράτη και οι ενεργειακοί όμιλοι να αγοράσουν συνδυαστικά φυσικό αέριο κατά το τρέχον έτος, έως ότου καλύψουν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα στρατηγικής αποθήκευσης.

Κρατική στήριξη σε EdF

Η γαλλική κυβέρνηση ήδη σπεύδει να στηρίξει οικονομικά τον κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας  Electricite de France (EdF), δίδοντάς του 2,1 δισ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Financial Times. 

Ο κρατικός όμιλος αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας αφενός της μειωμένης παραγωγής του λόγω προβλημάτων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, αφετέρου επειδή επωμίζεται το κόστος του ελέγχου των τιμολογίων ρεύματος, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. 

Η  ΕdF χθες δήλωσε ότι θα προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. 

Η διακοπή λειτουργίας ορισμένων αντιδραστήρων λόγω τεχνικών κωλυμάτων υποχρεώνει τον γαλλικό κολοσσό να μειώσει την παραγωγική του ικανότητα, ώστε να διεξάγει ελέγχους και να κάνει εργασίες συντήρησης. 

Συν τοις άλλοις, λόγω του ότι τέθηκε ανώτατο όριο στα τιμολόγια ενέργειας από την κυβέρνηση και υποχρεώνεται να πουλήσει προς τους ανταγωνιστές της ενέργεια σε χαμηλότερες από τις αγοραίες τιμές, πιθανότατα θα μειωθούν κατά 8 δισ. επιπλέον τα μεικτά της κέρδη. 

Η ΕdF ετοιμάζεται να αναλάβει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων 50 δισ. ευρώ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη εντός συνόρων παραγγελία της τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ παράλληλα θα συντηρήσει και τους παλαιούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT