Νευρικότητα στις αγορές λόγω ουκρανικής κρίσης

Νευρικότητα στις αγορές λόγω ουκρανικής κρίσης

Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, με τη γενικότερη κατάσταση να παραμένει ασταθής.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών, με τη γενικότερη κατάσταση να παραμένει ασταθής. Σε αυτό το περιβάλλον, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου περιορίστηκε σημαντικά την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των αμερικανικών κυβερνητικών τίτλων ενισχύθηκαν, καλύπτοντας μέρος των πρόσφατων απωλειών τους, επηρεασμένες παράλληλα από τη μερική υποχώρηση των προσδοκιών για ιδιαίτερα επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η προθεσμιακή αγορά τιμολογεί τώρα συνολική αύξηση 150 μονάδων βάσης (μ.β.) στα επιτόκια της Fed μέχρι το τέλος του έτους, έναντι προβλεπόμενης ανόδου περίπου 170 μ.β. την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η εκτιμώμενη πιθανότητα αύξησης 50 μ.β. την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο –ένα ενδεχόμενο που έχει βρει στήριξη από ορισμένους αξιωματούχους της Fed τις τελευταίες ημέρες– έχει μειωθεί σε περίπου 40%.  Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,97%, έπειτα από άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από το 2% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019 ύστερα από την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο (νέο υψηλό 40 ετών για τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή και τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό στο 7,5% και 6% ετησίως αντίστοιχα).

Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις των αγορών αυτές τις ημέρες, τα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα φαίνεται πως δεν επηρέασαν την αγορά ομολόγων. Μεταξύ άλλων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από όσο αναμένονταν τον Ιανουάριο, 3,8% μηνιαίως, υπερκαλύπτοντας την πτώση 2,5% του προηγούμενου μήνα, η βιομηχανική παραγωγή επίσης αιφνιδίασε ανοδικά σημειώνοντας αύξηση 1,4% τον ίδιο μήνα, ενώ θετική έκπληξη επεφύλαξαν και τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες –ένας από τους σημαντικότερους δείκτες οικοδομικής δραστηριότητας– που έδειξαν αύξηση για τέταρτο συνεχή μήνα, 6,8% μηνιαίως.

Στις αγορές συναλλάγματος, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολ. διατηρήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος διαπραγμάτευσης, 1,13-1,14, σχεδόν αμετάβλητη σε εβδομαδιαία βάση, με τους επενδυτές να αναμένουν πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς και τα επόμενα σημαντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ενδέχεται να καθορίσουν το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής (θέσεις απασχόλησης εργασίας 4 Μαρτίου, στοιχεία πληθωρισμού Φεβρουαρίου 10 Μαρτίου).

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT