Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 1,56%

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 1,56%

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 955,93 μονάδες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Aμυνες απέναντι στις αναταράξεις των διεθνών αγορών, που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας και το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, έδειξε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινούμενο σταθεροποιητικά.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσει τις κρίσιμες 950 μονάδες, λαμβάνοντας στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips, με τον χαμηλό τζίρο να αποκαλύπτει στάση αναμονής από τα χαρτοφυλάκια, αλλά σε επίπεδα που δεν αλλοιώνουν το ανοδικό μομέντουμ της αγοράς, με αρκετές δεικτοβαρείς εισηγμένες να εμφανίζουν περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,06% και έκλεισε στις 955,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,02% στις 2.338 μονάδες, στο 0,36% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.600,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,16% στις 728,95 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,37 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,56% και ο τραπεζικός κατά 2,24%. Από τις αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο 7,01% και για τις τράπεζες στο 26,79%.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επιβράδυναν την ανοδική διάθεση των επενδυτών στο Χ.Α. το οποίο εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η στάση αναμονής μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης εκφράζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των εμπλεκομένων και είναι λογικό σε μια συγκεχυμένη κατάσταση να παίρνονται αποστάσεις μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ωστόσο η μείωση του ενδιαφέροντος στο Χ.Α. δεν εκφράζεται τόσο σε εκροές όσο σε αποχή, μειώνοντας έτσι τη δυναμική των ρευστοποιήσεων που αναμενόμενα επικρατούν όταν κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση, γεγονός που αποτυπώθηκε στη συρρίκνωση του τζίρου προς το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή στάσης των ξένων προς το θετικότερο εκφράζεται πιο ανοικτά και στις αναλύσεις τους τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο με σημείο αναφοράς τον τραπεζικό κλάδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT