ΛΑΡΚΟ: 22 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις

Για σήμερα Τρίτη στις δυόμισι το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το πρώτο από τα τρία προβλεπόμενα ραντεβού της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να προχωρήσουν οι απολύσεις των περίπου 1.060 απασχολουμένων.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Για σήμερα Τρίτη στις δυόμισι το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το πρώτο από τα τρία προβλεπόμενα ραντεβού της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να προχωρήσουν οι απολύσεις των περίπου 1.060 απασχολουμένων. Αν και η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μιλάει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ο ειδικός διαχειριστής είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τον νόμο και να προχωρήσει στη διαβούλευση. Εφόσον δεν εμφανιστεί κάποιος σήμερα στη συνάντηση, θα αποσταλεί δεύτερη πρόσκληση τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση η τρίτη και τελευταία συνάντηση θα προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. Κατόπιν θα προχωρήσουν οι απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων, με ειδικές όμως μέριμνες για την κάθε ηλικιακή ομάδα και ανάλογα και με τα εκ του νόμου δικαιώματα όλων. Για παράδειγμα, οι άνω των 55 ετών αναμένεται να τοποθετηθούν από το Δημόσιο σε προγράμματα του δήμων κ.λπ. Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν με βάση τον νόμο του 2012, πριν δηλαδή περικοπούν δραστικά στο πλαίσιο των μνημονίων. Συνολικά αναμένεται να δαπανηθούν περί τα 22 εκατομμύρια, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει από τον δημόσιο προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία Ειδικής Διαχείρισης οδηγήθηκε η εταιρεία εξαιτίας των χρεών της και των κρατικών επιδοτήσεων. Ετσι, η Ειδική Διαχείριση συμπληρώνει αυτές τις μέρες δύο έτη όταν η αρνητική καθαρή θέση της ΛΑΡΚΟ ήδη στα τέλη του 2019 ξεπερνούσε τα 407 εκατ., οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν περάσει τα 500 εκατ. (άνω των 350 εκατ. στη ΔΕΗ), ενώ προ μηνός η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 170 εκατ. και της επιβλήθηκε πρόστιμο 4,4 εκατ. ανά εξάμηνο (από το 2017) και 5,5 εκατ. κατ’ αποκοπήν.

Ξεκινούν οι απολύσεις – Νέες κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

Μετά τις απολύσεις την άλλη εβδομάδα ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί από την Ειδική Διαχείριση με σύμβαση ορισμένου χρόνου προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου μέχρι την ανάληψή του από τον επενδυτή που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό παραχώρησης του εργοστασίου, που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ με προθεσμία τη 15η Μαρτίου. Αυτά εφόσον υπάρξει επενδυτής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται να προχωρήσουν διαδικασίες πτώχευσης της εταιρείας. Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου, θα διενεργηθεί και ο διαγωνισμός για την πώληση των λατομείων και κάποιων άλλων περιουσιακών στοιχείων από την Ειδική Διαχείριση. Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ έχουν προκριθεί ο όμιλος Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG και η Commodity & Mining Insight Ireland. Η Mytilineos εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί, αν και πιθανώς οι τελικές αποφάσεις να μην έχουν ληφθεί ακόμα. Η Commodity & Mining εκτιμάται πως δεν θα συμμετέχει τελικά. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings (50%-50%) αντιμετωπίζεται ως ο επικρατέστερος για να υποβάλει προσφορά επενδυτής, αν και είναι εμφανής στους παρακολουθούντες από κοντά την υπόθεση, η αυξημένη και εδώ επιφυλακτικότητα.

Πάντως, η ρητορική των συνδικαλιστών προϊδεάζει για κλιμάκωση των αντιδράσεων. Σε πρόσφατο μήνυμά του προς τα μέλη του σωματείου ο επικεφαλής του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οπως τους είπαμε και στην τηλεδιάσκεψη, τους λέμε και τώρα: Μολών λαβέ και όσο κι αν ψάξουν εφιάλτες δεν θα βρουν. Εμείς θα παραμείνουμε στις εργασίες μας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT