Αγωγές ενεργειακών κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Αγωγές ενεργειακών κατά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων

Πέντε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες οι γερμανικές RWE και Uniper και η βρετανική Rockhopper, μηνύουν τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας και ζητούν αποζημιώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Πέντε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες οι γερμανικές RWE και Uniper και η βρετανική Rockhopper, μηνύουν τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας και ζητούν αποζημιώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Κατηγορούν αυτές τις κυβερνήσεις ότι έπληξαν τα συμφέροντά τους με τις κινήσεις τους στο πλαίσιο της στροφής στην πράσινη ενέργεια είτε επειδή τις αναγκάζουν να κλείσουν μονάδες γαιάνθρακα χωρίς αποζημίωση, είτε γιατί απαγορεύουν σχέδιά τους, είτε διότι τους επιβάλλουν μελέτες για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντά τους. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι πέντε εταιρείες επικαλούνται τη Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη (ECT) που υπεγράφη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από 50 και πλέον χώρες και στοχεύει να προστατεύσει τις διεθνείς επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας είτε από ξένες εταιρείες είτε από άτομα. Η προστασία που παρέχει στις επενδύσεις επεκτείνεται, όμως, και στα σχέδια ορυκτών καυσίμων, και σύμφωνα με ειδικούς της κλιματικής αλλαγής αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από τη θέσπιση πολιτικών ικανών να οδηγήσουν στη διάλυση των εταιρειών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μηνύσεις.

Τάσσονται κατά της πράσινης μετάβασης, επικαλούμενες διεθνή συμφωνία για την προστασία των ενεργειακών επενδύσεων.

Οι ενάγουσες εταιρείες διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει και έκτη μήνυση, επίσης συνοδευόμενη από αίτημα για αποζημίωση, αλλά για άγνωστο προς το παρόν ποσό. Πρόκειται για μήνυση που υπέβαλε η Petrochemical Holding κατά της κυβέρνησης της Ρουμανίας και αφορά συμβόλαιο ανάπτυξης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Ειδικοί επί θεμάτων κλιματικής αλλαγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η ύπαρξη αυτής της εν πολλοίς μυστικής συνθήκης αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια των κυβερνήσεων να απαγορεύουν νέα σχέδια των κλάδων που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους F.T., που επικαλούνται εσωτερική αλληλογραφία ανάμεσα στα διάφορα κλιμάκια της γερμανικής κυβέρνησης, το 2019 το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει το γραφείο της καγκελαρίου ότι η θέσπιση ρυθμίσεων για την κατάργηση του γαιάνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε νομικές διαμάχες και δίκες, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, βάσει ακριβώς αυτής της συνθήκης, της ECT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT