Η ενεργειακή κρίση γονατίζει τη γερμανική βιομηχανία

Η ενεργειακή κρίση γονατίζει τη γερμανική βιομηχανία

Δραματική έκκληση για μέτρα προς την κυβέρνηση Σολτς

3' 42" χρόνος ανάγνωσης

Υπό το βάρος του αυξημένου κόστους της ενέργειας που απειλεί έως και την ύπαρξη ορισμένων γερμανικών επιχειρήσεων, η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) απευθύνει δραματική έκκληση στην κυβέρνηση Ολαφ Σολτς, καλώντας την να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση. «Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου απειλούν να συνθλίψουν την οικονομία», τόνισε χθες ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, πρόεδρος της BDI, όταν στο πλαίσιο συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post υπογράμμισε πως «απαιτείται άμεση πολιτική παρέμβαση». Απηχώντας την αγωνία των γερμανικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της BDI υπογράμμισε πως «η αύξηση του κόστους της ενέργειας είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Σχετική έρευνα της BDI διαπίστωσε ότι το 23% των γερμανικών επιχειρήσεων εκτιμούν πως απειλείται και η ίδια η ύπαρξή τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ το 65% τη χαρακτηρίζουν σημαντικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ως εκ τούτου, η BDI προειδοποιεί το Βερολίνο ότι πολλές επιχειρήσεις ενδέχεται να μεταφέρουν αλλού μονάδες παραγωγής τους για να περιορίσουν το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας.

Οπως, άλλωστε, τονίζει η Rheinische Post, περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων της χώρας αναβάλλει προγραμματισμένες επενδύσεις που στόχευαν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπισή της, και ο λόγος δεν είναι άλλος από το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας. Το επισήμανε παράλληλα και ο κ. Ρούσβουρμ τονίζοντας πως οι τιμές των πιστοποιητικών για τις εκπομπές καυσαερίων ανεβάζουν περαιτέρω το κόστος της ενέργειας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει προσφέροντας φοροαπαλλαγές και μειώσεις στις χρεώσεις. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποσχέθηκε να προσφέρει ταχύτατα βοήθεια στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να επενδύσουν στον μετασχηματισμό τους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός υποσχέθηκε πως θα απαιτήσει από τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας να μεταβιβάσουν πλήρως και ευθέως στους πελάτες τους την εξοικονόμηση κόστους, που συνεπάγεται αυτομάτως η κατάργηση των προμηθειών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το 23% των γερμανικών επιχειρήσεων εκτιμούν πως απειλείται ακόμη και η ίδια η ύπαρξή τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία είναι από τις υψηλότερες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το πρόβλημα για τις εταιρείες έχει, όμως, οξυνθεί ιδιαιτέρως φέτος, καθώς η χώρα κλείνει όσους πυρηνικούς αντιδραστήρες της εξακολουθούν να λειτουργούν και παράλληλα μειώνει δραστικά τις μονάδες που λειτουργούν με γαιάνθρακα. Δεδομένου ότι καθυστερεί η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αναπόφευκτα αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια στην ενέργεια, καθώς οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου έχουν πάρει την ανιούσα από τότε που άρχισε να κλιμακώνεται η κρίση γύρω από την Ουκρανία. Από τη στιγμή, βέβαια, που διέρρευσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφωνεί να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται και χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια υποχώρησαν κατά 6,5%.

Στην αγορά της Ολλανδίας τα συμβόλαια για παράδοση τον επόμενο μήνα, που αποτελούν την τιμή αναφοράς στην Ευρώπη, υποχωρούσαν χθες κατά 5,6% στα 69,60 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Βρετανία σημείωσε επίσης πτώση 5,4%.

Σημειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι γερμανικές βιομηχανίες δηλώνουν ότι έχουν γονατίσει από το κόστος της ενέργειας. Από τον Οκτώβριο, όταν άρχισε να κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ο Κάρστεν Ρολ, επικεφαλής του τομέα ενέργειας στην BDI, χαρακτήρισε «τρομακτική» την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Ορισμένες έσπευσαν να απευθυνθούν σε περισσότερους παρόχους για να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους. Ανάμεσά τους ο κολοσσός της BASF S.E. που ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με μια σειρά από παρόχους φυσικού αερίου ώστε να μην κινδυνεύει εξαρτώμενος μόνο από έναν προμηθευτή. Η μονάδα της BASF στο Λουντβιγκσχάφεν, που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα χημικών στην Ευρώπη, έχει χαρακτηριστεί «συστημικής σημασίας» από τη γερμανική εταιρεία ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να διακοπεί η ηλεκτροδότησή της χάριν της προσφοράς στο κοινό. Ο αντίκτυπος των ιλιγγιωδών τιμών φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα είναι μεγαλύτερος για τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και είναι πιο ευάλωτες στην αστάθεια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αντρέας Λέσχελ, καθηγητή Οικονομικών Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Ρουρ – Μπόχουμ, πολλές μικρές γερμανικές βιομηχανίες που είχαν ήδη πληγεί από την πανδημία αποφάσισαν πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όσο παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου και αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή.

Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT