Πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακά κάτω από τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 0,70%

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Νευρικότητα και επιφυλακτικότητα κυριάρχησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε τα βήματα των διεθνών αγορών, με τον τζίρο να παραμένει πάντως χαμηλός λόγω και της αργίας στις αγορές των ΗΠΑ. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά εκ νέου τις 960 μονάδες, σταδιακά οι πιέσεις αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα η αγορά να γυρίσει στο «κόκκινο» και να χάσει οριακά τις 950 μονάδες, αφού δεν υπήρχαν ουσιαστικές στηρίξεις από τα blue chips.

Το κλίμα στις αγορές γενικότερα παραμένει εύθραυστο με αυξημένη δόση αβεβαιότητας, κάτι που ενισχύει τις έντονες διακυμάνσεις καθώς οι επενδυτές κινούνται ανάλογα με τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη ροή ειδήσεων γύρω από το ουκρανικό ζήτημα. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, για τον Γενικό Δείκτη το εβδομαδιαίο εκτιμώμενο εύρος τιμών υπό κανονικές συνθήκες οριοθετείται μεταξύ 930 και 990 μονάδων, ενώ θεωρείται κρίσιμη η διατήρηση του επιπέδου των 950 μονάδων ώστε να μη χαθεί το ανοδικό μομέντουμ.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 949,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 51,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,76% στις 2.320,15 μονάδες, ενώ στο -0,70% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.589,66 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,83% στις 722,87 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 2,03%, την Εθνική να υποχωρεί κατά 1,59% και την Πειραιώς να κλείνει στο -0,13%, ενώ κέρδη 0,66% σημείωσε η Eurobank.

Περιορισμένος ο τζίρος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω και της αργίας στη Wall Street.

Από τα μη τραπεζικά blue chips τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca-Cola στο -3,15% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Βιοχάλκο, Aegean και ΟΠΑΠ. Κέρδη 2,45% σημείωσε η Quest (λόγω FTSE/Russell) και ακολούθησαν ΔΕΗ και Ελλάκτωρ με άνοδο άνω του 1%.

Θετικά νέα για τις ελληνικές μετοχές έκρυβε η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της FTSE/Russell.

Οι τίτλοι των Autohellas και Quest Συμμετοχών εισέρχονται στους δείκτες FTSE/Russell Emerging Europe Small Cap και στον δείκτη Emerging Europe micro-cap μπαίνουν οι τίτλοι των Τράπεζας Αττικής Ideal Holdings και Space Hellas, ενώ αφαιρείται η Epsilon Net.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας 21 Μαρτίου. Συνεπώς, οι μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης της FTSE/Russell παραμένουν ως έχουν, δηλαδή, οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, OTE, Jumbo, Motor Oil, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εν τω μεταξύ, νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έδωσε η Fitch, η οποία προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης αργά το βράδυ της Παρασκευής, κάτι που είχε εξάλλου διαμηνύσει εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικές προοπτικές. Επίσης αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε Β+ από B- με σταθερές προοπτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT