Υψηλότερος πληθωρισμός από τις ουκρανικές εξελίξεις

Υψηλότερος πληθωρισμός από τις ουκρανικές εξελίξεις

Δεν απειλείται προσωρινά η ανάκαμψη – Πιθανό δημοσιονομικό πλήγμα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις βλέπουν οι αναλυτές ότι θα φέρουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα οι ουκρανικές εξελίξεις με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Η προοπτική επιστροφής των τιμών της ενέργειας σε χαμηλότερα επίπεδα απομακρύνεται, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι αυτές οι υψηλές τιμές θα ενσωματωθούν στο κόστος των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας ανοδικά το γενικό επίπεδο τιμών.

Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον δεν προβλέπουν εκτροχιασμό της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας το 2022, καθώς η δυναμική της είναι ισχυρή, όπως σημειώνουν, και ικανή να αντισταθμίσει τις όποιες περιορισμένες απώλειες λόγω πληθωρισμού.

Στο δημοσιονομικό επίπεδο, αντίθετα, ενδέχεται να υπάρξει επιβάρυνση, λόγω της διατήρησης υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που είχε εκτιμηθεί, όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Εφόσον αυτό συμβεί, προκειμένου να συνεχιστεί η στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θα χρειαστεί να συνεισφέρει ο προϋπολογισμός, αφού θα εξαντληθούν οι πεπερασμένοι πόροι του Πράσινου Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν ή θα εξαφανιστούν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια, στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση για τα επιπλέον μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής το Πράσινο Ταμείο έχει επιδοτήσει τα τιμολόγια ρεύματος με 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 350 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, μέσω των δικαιωμάτων ρύπων.

Υψηλότερος πληθωρισμός από τις ουκρανικές εξελίξεις-1
Η προοπτική επιστροφής των τιμών της ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη σε χαμηλότερα επίπεδα απομακρύνεται, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. (A.P. Photo/Michael Sohn)

Ενδεχόμενη άνοδος των επιτοκίων θα πλήξει φυσικά και την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση του χρέους της.

Oλα τα παραπάνω, βεβαίως, επισημαίνουν οι αναλυτές, ισχύουν με τα δεδομένα που υπήρχαν έως χθες, χωρίς πολεμική σύγκρουση και χωρίς βαριές κυρώσεις εκ μέρους της Ε.Ε. στη Ρωσία. Αν η κρίση κλιμακωθεί και το πετρέλαιο σκαρφαλώσει στα 150 δολάρια το βαρέλι, επισημαίνουν, η κατάσταση θα είναι διαφορετική. «Τα καλά και τα μέτρια σενάρια τα αντέχει η ελληνική οικονομία. Σε περίπτωση πολέμου θα είναι διαφορετική η κατάσταση, γιατί τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη διάρκεια», υποστηρίζει αναλυτής.

Στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οικονομικοί παράγοντες, ο βασικός κίνδυνος θα είναι ο στασιμοπληθωρισμός. Πληθωρισμός, λόγω τιμών φυσικού αερίου, και στασιμότητα, εφόσον οι κυρώσεις αυστηροποιηθούν, τα Χρηματιστήρια υποχωρήσουν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν, κρίσιμο θα είναι αν όχι να χαλαρώσει, τουλάχιστον να μην προχωρήσει σε σκλήρυνση της πολιτικής της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον και η στάση του Eurogroup που συνεδριάζει στο Παρίσι την Παρασκευή και του Ecofin το Σάββατο. Στο τελευταίο θα παρίστανται και οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι θα έχουν και τη δική τους κατ’ ιδίαν συνεδρίαση στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ενδεχόμενη άνοδος των επιτοκίων θα πλήξει φυσικά και την Ελλάδα, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση του χρέους της. Από την άλλη πλευρά, ένας πληθωρισμός της τάξης του 4% φέτος, όπως αναμένεται από αναλυτές, σε συνδυασμό με μια ανάπτυξη 4,5%, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, οδηγεί σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους (που υπολογίζεται ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ).

Οι εμπορικές κυρώσεις εκτιμάται ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές και ο ρωσικός τουρισμός στην Ελλάδα είχαν υποστεί πλήγμα ήδη από το πρώτο κύμα κυρώσεων του 2014 και δεν αποκαταστάθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT