Μικρότερο το πρωτογενές έλλειμμα το 2021

Μικρότερο το πρωτογενές έλλειμμα το 2021

Εκτιμάται από την ΕΤΕ στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 7,3%.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Δημοσιονομική υπεραπόδοση διαπιστώνει για το 2021 η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, με το πρωτογενές έλλειμμα να εκτιμάται στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 7,3% του ΑΕΠ και το χρέος να κάνει βουτιά στο 183% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 197,1% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, της ισχυρής ανάκαμψης, για την οποία οι αναλυτές της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας) εκτιμούν ότι ξεπέρασε το 9,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 6,9%.

«Η υπεραπόδοση του 2021 αποτελεί ευνοϊκή αφετηρία εκκίνησης και ενισχύει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής το 2022, επιταχύνοντας την εξισορρόπηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την ενεργειακή κρίση, καθώς και με την εξέλιξη της πανδημίας», αναφέρει το σημείωμα της Εθνικής. Μάλιστα, προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 0,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ. Στην εκτίμηση αυτή, οι αναλυτές έχουν συνυπολογίσει και το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και των πρόσθετων παροχών σε εργαζομένους υπό αναστολή (συνολικά 400 εκατ. ευρώ).

Η θετική εξέλιξη στο χρέος αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς εκπέμπει σήμα αξιοπιστίας σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων των ομολόγων, υποστηρίζει η Εθνική. Ο αυξημένος πληθωρισμός (+4,5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2021) υποστήριξε τα φορολογικά έσοδα, ενισχύοντας τη φορολογική βάση σε ονομαστικούς όρους. Η εγχώρια ζήτηση, εξάλλου, παρέμεινε ισχυρή λόγω της σημαντικής αύξησης του πραγματικού διαθεσίμου εισοδήματος του ιδιωτικού τομέα το 9μηνο (εκτιμώμενη αύξηση 12% σε ετήσια βάση).

Κομβικό ρόλο, αναφέρει το σημείωμα της Εθνικής, διαδραμάτισε η ισχυρή αντίδραση των φορολογικών εσόδων στην ανάκαμψη της δραστηριότητας, με την ετήσια αύξησή τους να υπερβαίνει τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές (περίπου +10%). Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, συγκεκριμένα, κατά 11,4% σε ετήσια βάση, μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, σημειώνουν οι αναλυτές, προήλθε από τα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 43% σε ετήσια βάση, ήτοι 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από το 2020, αντανακλώντας την ταχεία ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Απόρροια των ανωτέρω εξελίξεων είναι και η ταχεία αποκλιμάκωση του επιπέδου του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, με τον αντίκτυπο της πανδημίας στον λόγο χρέους ως προς το ΑΕΠ να εξαλείφεται σχεδόν από το 2022, περίπου 3 έτη νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 192% του ΑΕΠ το 2021 (από 206% το 2020) και προβλέπεται να κινηθεί κάτω από το 183% το 2022, σημαντικά χαμηλότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2022 (197% και 190% για το 2021 και 2022 αντίστοιχα), λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης κατά το 2021 και, κυρίως, λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης», σημειώνουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT