Entersoft: Αύξηση κερδών κατά 53% το 2021

Η εταιρεία εξετάζει την υλοποίηση νέων εξαγορών κατά τη φετινή χρονιά.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση εσόδων κατά 45%, στα 24 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Entersoft το 2021 έναντι του 2020, με την εταιρεία πληροφορικής να καταγράφει ενισχυμένα κατά 24% επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 14 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού κύκλου εργασιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες κατά την παρουσίαση των ετήσιων μεγεθών της σε αναλυτές, η άνοδος του τζίρου της Entersoft το 2021 αποδίδεται κατά το ήμισυ σε οργανική ανάπτυξη και κατά το ήμισυ σε εξαγορές των εταιρειών Optimum και Wedia.

Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) διευρύνθηκαν, έναντι του 2020, κατά 53%, σε 8,9 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική άνοδο κατά 51% καταγράφουν και τα κέρδη προ φόρων που διαμορφώθηκαν σε 6,5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη, που διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 10,3 εκατ. ευρώ (+41%), προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,09 λεπτών ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2020.

Κατά τη χρήση του 2021, η εισηγμένη ενίσχυσε το περιθώριο κερδοφορίας της (EBITDA margin) από 35% σε 37%, αποδίδοντας τη βελτίωση στην απόδοση των επενδύσεων προηγούμενων ετών, σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και στην τεχνολογική εξέλιξη των υπαρχόντων προϊόντων της. Οπως ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση των μεγεθών του 2021 στους αναλυτές ο οικονομικός και διοικητικός διευθυντής της Entersoft Γρηγόρης Τσούρτος, η εταιρεία εξετάζει την υλοποίηση νέων εξαγορών μικρών και μεσαίων εταιρειών κατά τη φετινή χρονιά, ενώ σχεδιάζει να ισχυροποιήσει την παρουσία της στη ρουμανική αγορά, όπου εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η εισηγμένη εγκαινίασε τη χρονιά με την εξαγορά του 100% της εταιρείας LogOn, υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις, έναντι τιμήματος 1,3 εκατ. ευρώ, ποσό από το οποίο 800.000 ευρώ καταβλήθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας. Τέλη του 2021, η Entersoft απέκτησε, προς 5,1 εκατ. ευρώ, την εταιρεία Optimum που δραστηριοποιείται στον χώρο των εφαρμογών εξειδικευμένου λογισμικού για την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Τον Μάρτιο του 2021 η εισηγμένη εξαγόρασε, προς 500.000 ευρώ, και την εταιρεία Wedia που επικεντρώνεται στη δημιουργία εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου. Εκτός από τις LogOn, Οptimum και Wedia, η Entersoft έχει αποκτήσει από το 2009 ακόμη πέντε μικρές εταιρείες πληροφορικής (Retail Link, Cardi Soft, Alpha Software Solutions, Sieben, Computer Life) με αντικείμενο τη δημιουργία λογισμικού για επιχειρήσεις.

Το δύσκολο όμως στοίχημα, όπως σημείωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, είναι η εύρεση κατάλληλου προσωπικού. Γι’ αυτόν τον σκοπό η εταιρεία, που απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζομένους, ίδρυσε κέντρο υλοποίησης λογισμικού στην Πάτρα. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαγορά της λαρισινής LogOn συμβάλλει «στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποτελεί, έως ένα βαθμό, αντίμετρο στις πληθωριστικές πιέσεις, δεδομένου ότι το κόστος διαβίωσης σε Πάτρα και Λάρισα είναι μικρότερο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Η Entersoft, που διαθέτει παρουσία σε 40 χώρες –αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των εσόδων–, υιοθετεί στρατηγική ανάπτυξης που βασίζεται στην οργανική ανάπτυξη, τη διάθεση νέων προϊόντων και την υλοποίηση νέων εξαγορών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT