Κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού λόγω της ουκρανικής κρίσης

Κίνδυνος επιτάχυνσης του πληθωρισμού λόγω της ουκρανικής κρίσης

Τόσο μια ένοπλη σύρραξη όσο και μια σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μείζονα κρίση ελλείψεων.

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τόσο μια ένοπλη σύρραξη όσο και μια σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια μείζονα κρίση ελλείψεων. Σύμφωνα με την Capital Economics, ο αντίκτυπος θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις τιμές των εμπορευμάτων, με το χειρότερο σενάριο να είναι μια τιμή του πετρελαίου από 120 έως 140 δολάρια το βαρέλι και μια περαιτέρω άνοδος του φυσικού αερίου. Στην περίπτωση αυτή θα επιταχυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ηδη η τιμή του αργού πλησιάζει ανησυχητικά τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς το Brent έφτασε χθες κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στα 99,50 δολάρια το βαρέλι, αν και υποχώρησε αργότερα στα 96,60 δολ. το βαρέλι.

Μια ένοπλη σύρραξη όσο και μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορούν να εκτοξεύσουν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε άνοδο 13%, εν μέρει και εξαιτίας της απόφασης της Γερμανίας να διακόψει τη διαδικασία πιστοποίησης του επίμαχου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας, τιμή αναφοράς στην Ευρώπη, σημείωσαν χθες άνοδο 9,4%, στα 79,38 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημειωτέον ότι το Κατάρ, που επίσης εξάγει φυσικό αέριο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης αν διακοπεί η προσφορά από τη Ρωσία. Εχει τονίσει πως για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί «συλλογική προσπάθεια από πολλές χώρες μαζί».

«Η οξυνόμενη γεωπολιτική ένταση επιτείνει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών δεδομένου ότι είναι μεγάλο το εκτόπισμα της Ρωσίας στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών και εμπορευμάτων», σχολίασε ενδεικτικά χθες η JPMorgan Chase & Co σε σχετική έκθεσή της. Παράλληλα, η Bloomberg Intelligence προειδοποιεί πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν επιδεινώσει το έλλειμμα προσφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχουν οδηγήσει στη μείωση των αποθεμάτων, που βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον συνήθη μέσο όρο. Οι τιμές έχουν ήδη τετραπλασιαστεί στη διάρκεια του περασμένου έτους. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να διακόψει η Ρωσία τις ροές φυσικού αερίου.

Ενα πλήγμα που ενδέχεται να είναι μεγάλο αφορά τις τιμές των τροφίμων, καθώς είναι πιθανόν να εκτιναχθούν στα ύψη. Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν τους σημαντικότερους προμηθευτές βασικών ειδών διατροφής, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο. Σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει ή μειώσει την προσφορά, θα γίνει πολύ ακριβότερο το ψωμί και το κρέας, ιδιαιτέρως για τις χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Το 2014, όταν η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, οι τιμές των σιτηρών σημείωσαν άλμα μολονότι δεν μειώθηκαν σημαντικά οι ρωσικές εξαγωγές. Εκτοτε έχει αυξηθεί το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών. Επιπλέον, η Ρωσία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου όσον αφορά τις τρεις μεγάλες κατηγορίες φυτοφαρμάκων. Αν διακόψει την προσφορά φυτοφαρμάκων, θα εξωθήσει ανοδικά τις τιμές των καλλιεργειών και της σοδειάς, προκαλώντας μεγαλύτερο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων. Ακόμη και μια σύντομη διακοπή στην προσφορά μπορεί να έχει δυσανάλογα μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των μετάλλων τώρα που οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις. Οι επιπτώσεις θα ήταν ιδιαιτέρως δραματικές στην αγορά του παλλαδίου, καθώς η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς. Σύμφωνα, άλλωστε, με την JPMorgan, η Ρωσία μπορεί να επηρεάσει την αγορά ακόμη σε τομείς στους οποίους δεν έχει δεσπόζουσα θέση, όπως για παράδειγμα στον χαλκό, στο αλουμίνιο και στο νικέλιο, καθώς αντιπροσωπεύει από 4% έως 6% της παγκόσμιας αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT