Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση στις γεωπολιτικές εντάσεις

Χρηματιστήριο: Ψύχραιμη αντίδραση στις γεωπολιτικές εντάσεις

Μικρές απώλειες, περιορισμένος τζίρος, «κράτησε» τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Με μικρές απώλειες και με διατήρηση των 940 μονάδων αντέδρασε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στην κλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία –μία κίνηση η οποία κρίνεται ψύχραιμη από τους αναλυτές– και με τον τζίρο να είναι σχετικά περιορισμένος, σε μια συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονες διακυμάνσεις.

Αν και μετά το αρχικό σοκ του -2,1% ο Γενικός Δείκτης έβγαλε άμυνες και επέδειξε σχετική ψυχραιμία περιορίζοντας τις απώλειες κάτω από το -0,4%, στη συνέχεια οι πιέσεις ενισχύθηκαν και πάλι, με την αγορά να μην μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες κατάφεραν να ανακάμψουν σημαντικά από την αρχικά ισχυρή πτώση. Οι ήπιες κινήσεις ωστόσο στο άνοιγμα της Wall Street ήταν αυτές που έφεραν και πάλι την ηρεμία.

Οι προβλέψεις στην παρούσα φάση για το μέγεθος διόρθωσης τιμών είναι αρκετά επισφαλείς, όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs στο χειρότερο σενάριο μιας σύρραξης, η πτώση για τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές θα κινηθεί στο 9%, στον τεχνολογικό Nasdaq στο 10% και στον S&P 500 στο 6,2%. Αντίθετα, σε ένα σενάριο αποκλιμάκωσης, ο δείκτης S&P θα αυξηθεί 6%, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν ράλι 8,4%, οι ιαπωνικές μετοχές θα ενισχυθούν κατά 7,7% και ο Nasdaq κατά 8,6%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξευθούν.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,54% στις 944,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,97 εκατ. ευρώ.

«Παρά τη διάσπαση των 950 μονάδων, τα αντανακλαστικά των αγοραστών κινητοποιήθηκαν στην περιοχή των 930 μονάδων επιβεβαιώνοντας, επί του παρόντος, ότι συνιστά ισχυρή περιοχή στήριξης», σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Τα αντανακλαστικά των αγοραστών κινητοποιήθηκαν στην περιοχή των 930 μονάδων, επιβεβαιώνοντας, επί του παρόντος, ότι συνιστά ισχυρή περιοχή στήριξης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 0,45% στις 2.309,72 μονάδες, ενώ στο 1,02% διαμορφώθηκε η πτώση στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.573,49 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Jumbo ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 1%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca-Cola στο -3,36% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Quest και Σαράντης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,54% στις 718,99 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 0,15%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,19%, τη Eurobank κατά 0,52% και την Εθνική κατά 1,28%.

Οι επενδυτές έρχονται «ενώπιος ενωπίω» με την αποτίμηση της ειδησεογραφίας που αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στο «ουκρανικό ζήτημα», υπογραμμίζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές φαίνεται να στρέφονται σε παραδοσιακά χρηματιστηριακά «δόγματα» περί ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων σε περιόδους (εν δυνάμει) «καταιγίδας», όπως η παρούσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τρέχουσες εισροές κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών, ενώ και οι τιμές τους έχουν κερδίσει έδαφος σε σχέση με τα ετήσια χαμηλά τους. Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική ανασφάλεια ίσως βάλει «στο ντουλάπι» τις προβλέψεις των επενδυτών αναφορικά με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες.

Με το διεθνές περιβάλλον να μη συνδράμει, το Χ.Α. συνεχίζει να αναζητεί κατεύθυνση, στοχεύοντας να συμπεριφερθεί ψύχραιμα στις ενδεχόμενες «εισαγόμενες» ρευστοποιητικές τάσεις. Ενόσω τα πρόσφατα και πολυετή υψηλά της τάξεως των 970 μονάδων λειτουργούν ως δαμόκλειος σπάθη για τον Γενικό Δείκτη, το μη χείρον βέλτιστον αλλά και η διαγραμματική ανάλυση καθιστούν εξέχουσας σημασίας την προάσπιση των 930 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT