Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις, που προκαλούνται ευρύτερα, οδήγησαν χθες σε απώλειες τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις, που προκαλούνται ευρύτερα, οδήγησαν χθες σε απώλειες τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες και επισκίασαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα πολλών επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου. Ανάλογη καθοδική πορεία ακολουθούσαν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500, με απώλειες 0,59% και 0,83% αντιστοίχως. Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,28%, με -0,42% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,10% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,34% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με -0,63% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο ήταν ο μοναδικός που έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05%. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο κατά 0,2% στα 1,1306 δολάρια, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης έμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές και οι συναλλασσόμενοι στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δέχθηκαν έντονες πιέσεις από τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή να κινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Προηγουμένως αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Δύση. Η Ε.Ε. και η Βρετανία ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων την Τρίτη και ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να στρέφει την πρώτη δόση των κυρώσεων κατά των τραπεζών, των ομολόγων της Ρωσίας και τριών ατόμων πλησίον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες ο τελευταίος αναφέρθηκε στη διπλωματική οδό για να αποκλιμακωθεί η κρίση, αν και τόνισε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ρωσίας δεν διαπραγματεύονται. Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν, ωστόσο, ότι το εγχείρημα της επανέναρξης του διαλόγου είναι δύσκολο.

Οι διεθνείς εξελίξεις επισκίασαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα πολλών επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, η βρετανική τράπεζα Barclays υπερέβη τις προσδοκίες, με τα ετήσια κέρδη του 2021 να τετραπλασιάζονται χάρη στην εταιρική και την επενδυτική τραπεζική της. Τέλος, ο όμιλος της Stellantis, την πρώτη χρονιά μετά τη συγχώνευση των εταιρειών που τον απαρτίζουν, Fiat, Chrysler και Peugeot, εμφάνισε περιθώρια λειτουργικών κερδών της τάξεως του 11,8% έναντι στόχου για 10%. Η μετοχή του είχε πέραν του 4% άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT