Χρηματιστήριο: Ανοδος, παρά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών

Χρηματιστήριο: Ανοδος, παρά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 949,22 μονάδες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδικά αλλά επιφυλακτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών και καλύπτοντας τις απώλειες της Τρίτης, τη στιγμή που οι επενδυτές αξιολογούν την κατάσταση με την ουκρανική κρίση.

Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει στο κλείσιμο τις 950 μονάδες, καθώς ενδοσυνεδριακά η διάσπαση αυτού του τεχνικά κρίσιμου επιπέδου έφερε πιέσεις και έντονη μεταβλητότητα. Στηρίξεις προσέφεραν επιλεγμένα blue chips, ειδικά από τον ενεργειακό κλάδο, καθώς και τον τραπεζικό, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, άλλωστε, ο πρώτος στόχος για την αγορά ήταν ένα κλείσιμο πάνω από τις 947 μονάδες, κάτι που επετεύχθη, ώστε να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 949,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 2.318,83 μονάδες, ενώ στο 0,79% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.585,99 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 723,46 μονάδες, με την Εθνική να κλείνει στο +1,58%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,09%% και τη Eurobank στο +0,40%, ενώ αμετάβλητη στο 1,35 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank.

Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ στο +4,03% και η Motor Oil στο +3,52%, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Jumbo, Lamda Development και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, πτώση 3,70% σημείωσε η Σαράντης και ακολούθησε με απώλειες 2,2% η Coca-Cola.

Ο τζίρος παρέμεινε σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 72,26 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι προσχεδιασμένες, τα αναλαμβανόμενα ρίσκα όλων των πλευρών υπολογισμένα και η αναδιάταξη του σκηνικού θα γίνει με χαμηλού βαθμού εντάσεις, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Αυτό εξηγεί και τις μικρές μόνο αναταράξεις που καταγράφηκαν στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, η μέχρι τώρα ψύχραιμη στάση μπορεί να μη διαρκέσει, καθώς η ορατότητα παραμένει χαμηλή και ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι μάλλον στη φάση της κλιμάκωσής του, παρά το αντίθετο.

Πάντως, η Euroxx Securities εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, σημειώνοντας πως παρά τους αυξημένους βραχυπρόθεσμους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχουν ισχυροί θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους η υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών έναντι των παγκόσμιων αγορών θα συνεχιστεί περαιτέρω, με τον Γενικό Δείκτη να αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις 1.000 μονάδες εντός του 2022.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, βασικοί καταλύτες που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α. για το υπόλοιπο του 2022 είναι οι εξής τρεις:

1) Το μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο παραμένει πολύ υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τους περιορισμένους πολιτικούς κινδύνους.

2) Ο δρόμος προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Η Euroxx θεωρεί πως αυτό το ορόσημο είναι εφικτό ακόμη και στο τέλος του 2022. Μαζί με την έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, η αναβάθμιση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών και την επανένταξή τους στους δείκτες αναπτυγμένων αγορών.

3) Η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες. Μετά τη μείωση των NPEs και με την υποστήριξη της άφθονης ρευστότητάς τους και των κεφαλαίων του NGEU, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να οδηγήσουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, η οποία θα επιτρέψει στον κλάδο να ξεχωρίσει μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT