Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλή απειλή για τον προϋπολογισμό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλή απειλή για τον προϋπολογισμό

Aντιμέτωπη με έναν οικονομικό και κατά συνέπεια και δημοσιονομικό εφιάλτη έφερε την κυβέρνηση ο πόλεμος στην Ουκρανία.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Aντιμέτωπη με έναν οικονομικό και κατά συνέπεια και δημοσιονομικό εφιάλτη έφερε την κυβέρνηση ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου –κυρίως– και λιγότερο του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, ανατρέποντας προς το χειρότερο τα σενάρια για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός απειλείται βασικά από δύο πηγές: τις τιμές της ενέργειας και την υποχώρηση του ΑΕΠ, λόγω μείωσης διαθέσιμου εισοδήματος και κατανάλωσης και κυρίως λόγω τουρισμού. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες στήριξης των νοικοκυριών, ενώ η μείωση του ΑΕΠ μειώνει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναστάτωνε χθες η εκτίμηση ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί το σημερινό σχήμα στήριξης των τιμολογίων του ρεύματος, με βάση τιμή 200 ευρώ ανά ΜWH (επιπλέον δαπάνη 600 εκατ. ευρώ), αλλά και λόγω εκτιμώμενης υποχώρησης του ΑΕΠ (μειωμένα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ). Με τιμή ρεύματος 300 ευρώ ανά MWH, η επιπλέον επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα ήταν 2 δισ. ευρώ, συν τις απώλειες των εσόδων λόγω υποχώρησης του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε πει ότι για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου χάνονται 600 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τις τιμές της ενέργειας και ενδεχόμενη υποχώρηση του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω είναι, βεβαίως, προς το παρόν σενάρια και τα ίδια στελέχη τόνιζαν χθες ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμηθεί η ζημιά στο ΑΕΠ και το έλλειμμα, αφού αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των εχθροπραξιών και την κατάληξή τους. Παράλληλα, εναπόθεταν ελπίδες σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κυρίως τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των τιμών, σύμφωνα και με την υπόδειξη του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλύτερη ευελιξία εκ μέρους της DGComp, ώστε να μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη στις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις και όχι οριζόντια, όπως προβλέπεται τώρα.

Η βασική μέριμνα του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, του φυσικού αερίου και η στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά, μετέφεραν χθες πηγές του.

Η κυβέρνηση ανησυχεί κυρίως για την αντίδραση των αγορών σε μια πιθανή διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος έναντι του στόχου για 1,4% του ΑΕΠ. Στην κατεύθυνση αυτή, χαρακτήριζαν κρίσιμες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σημαντική τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε συνέντευξή του στο Reuters, που υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευθεί για τον χρόνο τερματισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT