Ανοίγει ο δρόμος για πολυεργοδοτικά ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης

Ανοίγει ο δρόμος για πολυεργοδοτικά ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης

Υπέρ της δημιουργίας τους το υπουργείο Εργασίας και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Υπέρ της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης τάσσεται το υπουργείο Εργασίας αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι, εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης για τη δημιουργία ενός ολοεργοδοτικού τέτοιου ταμείου. Μάλιστα, στην επερχόμενη μεταρρύθμιση για τη λειτουργία του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, όπου εντάσσονται τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί η πρόθεση για νομοθέτηση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης ΤΕΑ, Χρήστο Νούνη, πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα, να δοθεί δηλαδή χώρος για τη δημιουργία πολυσυμμετοχικών ταμείων με πολλούς εργοδότες, καθώς με τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας (όπου 88,5% των επιχειρήσεων απασχολούν προσωπικό κάτω των 10 ατόμων και το 99% κάτω των 50), και υπό τους σημερινούς νομοθετικούς περιορισμούς του Ν. 3029/2002 περί ελάχιστου αριθμού 100 ατόμων ως προϋπόθεσης για τη σύσταση ΤΕΑ, δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις.

Τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου προβλέπει άλλωστε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχουν υπογράψει ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα συστάθηκε ομάδα εργασίας, προετοιμάστηκε το προσχέδιο καταστατικού και αναμένονται λεπτομέρειες επί τεχνικών θεμάτων, καθώς και η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, για την οποία απαιτούνται στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στην πράξη πρόκειται για ένα πολυεργοδοτικό ή ολοεργοδοτικό, εθνικό ΤΕΑ, ΝΠΙΔ, όπου θα ασφαλίζονται όλοι οι μισθωτοί και εργαζόμενοι, με την τελική παροχή να εξαρτάται από τις αποδόσεις των κεφαλαίων. Οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη πλήρους διαφάνειας και εποπτείας με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ προτείνει να ενταχθούν σε αυτό και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με καθεστώς αυτασφάλισης.

Σε περιόδους, βέβαια, έντονης οικονομικής ανασφάλειας, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων επισημαίνουν ότι για να αποτελέσει το εθνικό επαγγελματικό ταμείο μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον είναι σημαντικό να υπάρχουν μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ικανοποιητικοί μισθοί, καθώς και μια ρυθμισμένη αγορά, με ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι εφόσον συσταθεί αυτό το ολοεργοδοτικό ΤΕΑ, θα απευθύνεται σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτερη και δυναμική διείσδυση των κοινωνικών εταίρων στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της AON Solutions Greece, Γιώργο Κεντούρη, που διαθέτει εμπειρία στη λειτουργία πολυεργοδοτικών ταμείων, καθώς είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του διασυνοριακού, πολυεργοδοτικού ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης της ΑΟΝ στην Κύπρο, με τη δημιουργία των συγκεκριμένων ΤΕΑ μειώνονται οι επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες για τα μέλη και τους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι-μέλη μπορούν να προσαρμόζουν τους ατομικούς λογαριασμούς τους στις ανάγκες τους. Ενόψει και της επικείμενης μεταρρύθμισης ο κ. Κεντούρης προτείνει μεταξύ άλλων τη διασφάλιση του πλαισίου λειτουργίας των πολυεργοδοτικών ΤΕΑ ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο την ταχύτερη έγκριση συμμετοχής ενός νέου εργοδότη, καθώς και την αυτόματη ένταξη των εργαζομένων, με τη δυνατότητα όμως να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT