Τα βιομηχανικά δεδομένα κρύβουν θησαυρό

Τα βιομηχανικά δεδομένα κρύβουν θησαυρό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 270 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εισφέρει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, έως το 2028, η επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων. Επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει τα δεδομένα να είναι ο νέος χρυσός, η οικονομία των data αποκτά μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Οπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος), τα δεδομένα αποτελούν μη ανταγωνιστικό αγαθό, όπως ο δημόσιος φωτισμός ή ένα ωραίο τοπίο: μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι και μπορούν να καταναλώνονται ξανά και ξανά χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους ή να υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης της προσφοράς. Ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται συνεχώς: από 33 zettabytes που παρήχθησαν το 2018, σε 175 zettabytes το 2025. Πρόκειται για ένα αναξιοποίητο δυναμικό, καθώς το 80% των βιομηχανικών δεδομένων δεν χρησιμοποιείται ποτέ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, αυτό το αναξιοποίητο δυναμικό θέλει να εκμεταλλευθεί η Ευρώπη, θεσπίζοντας νέους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται στην Ε.Ε. σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η πράξη για τα δεδομένα αντιμετωπίζει τα νομικά, οικονομικά και τεχνικά ζητήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την υποχρησιμοποίηση των δεδομένων.

Εκτιμάται ότι έως το 2028 μπορούν να προσθέσουν στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ το ποσό των 270 δισ. ευρώ.

«Σήμερα πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για την απελευθέρωση μιας πληθώρας βιομηχανικών δεδομένων στην Ευρώπη, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και καταναλωτριών, των δημοσίων υπηρεσιών και της κοινωνίας στο σύνολό της. Μέχρι στιγμής, χρησιμοποιείται μόνο ένα μικρό μέρος των βιομηχανικών δεδομένων και το δυναμικό ανάπτυξης και καινοτομίας είναι τεράστιο», σχολίασε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Η πρόταση για τα δεδομένα περιλαμβάνει μέτρα που επιτρέπουν στους χρήστες συνδεδεμένων συσκευών να αποκτούν πρόσβαση στα data που παράγουν, τα οποία συχνά συλλέγονται αποκλειστικά από τους κατασκευαστές. Οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα εν λόγω δεδομένα με τρίτα μέρη για την παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση. Η νέα πράξη διατηρεί κίνητρα για τους κατασκευαστές ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν στην παραγωγή δεδομένων υψηλής ποιότητας, καλύπτοντας το κόστος που συνδέεται με τη διαβίβασή τους. Ταυτόχρονα, αποκλείει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που μοιράζονται κατά τρόπο που βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με το προϊόν τους. Η Επιτροπή θα αναπτύξει, επίσης, πρότυπους συμβατικούς όρους προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταρτίζουν και να διαπραγματεύονται συμβάσεις δίκαιης κοινοχρησίας δεδομένων. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στους πελάτες να αλλάζουν αποτελεσματικά παρόχους υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων στο cloud, ενώ παράλληλα θεσπίζουν διασφαλίσεις κατά της παράνομης διαβίβασης δεδομένων.

Οι καταναλώτριες και οι καταναλωτές, καθώς και οι επιχειρήσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών τους και να τα χρησιμοποιούν για υπηρεσίες μετά την πώληση και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως η προγνωστική συντήρηση. Καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες πληροφορίες, οι καταναλωτές, όπως π.χ. οι αγρότες, οι αεροπορικές ή οι κατασκευαστικές εταιρείες, θα είναι σε θέση να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, όπως η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT