Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση κατά 6,4% στην αγορά της Αθήνας

Χρηματιστήριο: Μεγάλη πτώση κατά 6,4% στην αγορά της Αθήνας

Ελεύθερη πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ελεύθερη πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε ένα γενικευμένο sell-off που χτύπησε όλες τις αγορές διεθνώς και το οποίο θύμισε τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, πυροδοτώντας κύμα ρευστοποιήσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε στις 888 μονάδες, σβήνοντας όλα τα κέρδη από τις αρχές της χρονιάς και καταγράφοντας πλέον απώλειες, με 4,2 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον τζίρο να εκτοξεύεται σε υψηλά τριμήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με βουτιά 6,42% στις 888,31 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμα και το -7% και τις 882,77 μονάδες, και ο τζίρος ανήλθε στα 163,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 6,63% στις 2.165,12 μονάδες, ενώ στο 6,37% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.483,61 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 8,9%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 4,2 δισ.

Ο μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης ήταν αναμφίβολα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βυθίστηκε κατά 8,88% στις 659,20 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -10,8%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -10,53%, την Alpha Bank στο -7,41% και την Εθνική Τράπεζα στο -7,36%.

Στο απόλυτο «κόκκινο» όλα τα μη τραπεζικά blue chips, με τις «Σαράντης» και Βιοχάλκο να καταγράφουν διψήφιες απώλειες στο -12,82% και -10,35%, αντιστοίχως, ενώ ακολούθησαν με βουτιά άνω του 8% οι Coca-Cola, Lamda Development και Aegean και με πτώση άνω του 7% η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στο σύνολο της αγοράς, 54 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Οπως σημειώνει η Depolas Investment Services, με τα τρέχοντα δεδομένα οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί η αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αρκετά επισφαλής και απαιτείται εγκράτεια, καθώς τα γεγονότα θα επισκιάσουν το σύνολο των μετοχικών δεικτών. Η Merit Securities αναφέρει πως μια παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου >1 μήνα και εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, ενώ εκτιμά ότι οι κυκλικές μετοχές (τράπεζες, εμπόριο, βιομηχανίες) είναι πιο ευάλωτες σε αυτό το περιβάλλον. Παράλληλα, δηλώνει θετική για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε πτώση >10% και για τις μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας σε πτώση >15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT