Ασφαλές καταφύγιο το κινεζικό γουάν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς οι διεθνείς αγορές κλονίζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το γουάν ξεχωρίζει επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αντοχή. Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου υφίστανται κραδασμούς και τα νομίσματα, από το ευρώ μέχρι το γουόν της Κορέας, υποχωρούν. Το γουάν, όμως, έχει πάρει την ανιούσα και από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

«Το γουάν αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία», σχολιάζει ο Κουν Γκοχ, επικεφαλής του τομέα ασιατικών ερευνών στην Australia & New Zealand Banking Group, που εκτιμά επίσης ότι οι κινεζικοί τίτλοι θα επιδεικνύουν αντοχή ακόμη και όταν θα βλέπουμε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών τίτλων, επειδή «υπάρχει η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου που θα τονώσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας».

Το γουάν αποκτά το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου ακριβώς επειδή η κινεζική ηγεσία καταβάλλει προσπάθειες για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Τα ομόλογα του κινεζικού δημοσίου, που στη διάρκεια του περασμένου έτους προσείλκυσαν κεφάλαια ύψους 91 δισ. δολαρίων, αρχίζουν να αντιμετωπίζονται ως επένδυση εναλλακτική των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Οπως επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν χθες στον κινεζικό Τύπο, το κινεζικό νόμισμα επιδεικνύει σχετικά χαμηλή αστάθεια τελευταία και σταθερή ισοτιμία, που το καθιστά πιο ελκυστικό. Ετσι ενδέχεται να σημειώσει περαιτέρω ανοδική πορεία φτάνοντας τα 6,3 γουάν προς ένα δολάριο. Για την ακρίβεια, η είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησε αρχικά το κινεζικό νόμισμα σε υποχώρηση έναντι του δολαρίου, όπως και όλα τα νομίσματα του κόσμου. Ηταν όμως μικρότερη η υποχώρησή του σε σύγκριση με εκείνη άλλων νομισμάτων και στη συνέχεια ενισχύθηκε.

Βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στην πραγματικότητα υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί υπερβολικά το γουάν και να εξελιχθεί σε υπερβολικά ισχυρό για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να καταφύγει σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, μια τέτοια απειλή, υπονομεύει την προοπτική του κινεζικού νομίσματος να εξελιχθεί σε αξιόπιστο ασφαλές καταφύγιο. Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει μόνον σε μερική απελευθέρωση των κινήσεων κεφαλαίου, προδίδει πως στην πραγματικότητα η διαδικασία μετασχηματισμού της παραμένει σε εξέλιξη, όπως επισημαίνει η Τράπεζα Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας.

Το κινεζικό νόμισμα αναμένεται, άλλωστε, να υποστεί πιέσεις και από το γεγονός ότι η πολιτική της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας αποκλίνει σημαντικά από εκείνη των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών οι οποίες αυξάνουν τα επιτόκια και στρέφονται γενικότερα σε περιοριστική πολιτική.

Οπως σχολιάζει ο Χουάνγκ Γιπίνγκ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και πρώην μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, «η οικονομία της Κίνας υπέστη κάποιους κραδασμούς εδώ και λίγους μήνες, αλλά οι Αρχές επέδειξαν μεγάλη αποφασιστικότητα στην προσπάθειά τους να τη σταθεροποιήσουν από τα τέλη του περασμένου έτους». Ο ίδιος οικονομολόγος παραδέχεται πως δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει το γουάν με το αμερικανικό δολάριο. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτή η αποφασιστικότητα των κινεζικών αρχών «ενδεχομένως κάνει τους επενδυτές να πιστεύουν πως τα περιουσιακά στοιχεία που είναι σε γουάν, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, έχουν κάποιες ιδιότητες ασφαλούς καταφυγίου».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT