Έρευνες της Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την οικογένεια Μασκ

Έρευνες της Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την οικογένεια Μασκ

Οσο ο ιδρυτής της Tesla έκανε «δημοψήφισμα», ο αδελφός του πουλούσε μετοχές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται ο Ελον Μασκ και ο αδελφός του Κίμπαλ, διότι υπάρχει υπόνοια ότι οι πρόσφατες πωλήσεις μετοχών της καλιφορνέζικης αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla εκ μέρους τους παραβιάζουν τους κανόνες, οι οποίοι αφορούν την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, προς άγραν κέρδους από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal αναφέρει πως η έρευνα της επιτροπής ξεκίνησε πέρυσι, αφότου ο Κίμπαλ Μασκ διέθεσε στην αγορά μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες αποτιμώνται σε 108 εκατομμύρια δολάρια, μόλις μία ημέρα πριν από το περίφημο μήνυμα του αδελφού του, Ελον, στο Twitter. Απευθυνόμενους στους πολυπληθείς ακολούθους του στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο, ο Ελον Μασκ τους ρώτησε εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% από το μερίδιό του στην Tesla, υποσχόμενος πως θα τηρήσει την απόφαση της «δημοσκόπησης». Κατά πλειονότητα και σε ποσοστό 58% του απάντησαν θετικά κι εκείνος δήλωσε πως τα έσοδα από την πώληση θα τα χρησιμοποιούσε για κάλυψη φορολογικών του υποχρεώσεων. Η τιμή της μετοχής της Tesla στον απόηχο της «δημοσκόπησης» υποχώρησε δραστικά, άρα το ερώτημα στο Twitter θεωρήθηκε αρνητική είδηση, αλλά ο Κίμπαλ Μασκ είχε ήδη πουλήσει 88.500 μετοχές. Στη συνέχεια, ο Ελον Μασκ άρχισε να διαθέτει μετοχές της Tesla αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχει υπόνοια ότι παραβιάζουν τους κανόνες, οι οποίοι αφορούν την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, με σκοπό το κέρδος.

Εν τω μεταξύ, προ ημερών η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία κατηγόρησε ευθέως την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι παρενοχλεί την ίδια, όπως και τον Ελον Μασκ, ξεκινώντας επανειλημμένως νέες έρευνες. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χρονολογείται από το 2018, όταν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν δικαστικά κατά του Ελον Μασκ και τον κατηγόρησαν για παραπλάνηση επενδυτών. Αφορμή στάθηκε και τότε ένα μήνυμα στο Twitter, όπου διατεινόταν ότι θα αποσύρει από το χρηματιστήριο την Tesla, διότι είχε την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να το υλοποιήσει. Στην τωρινή περίπτωση, οι Αρχές έχουν το εξής ερώτημα, σύμφωνα με τους αρμόδιους δικηγόρους: ο Μασκ ενημέρωσε τον αδελφό του για το μήνυμα στο Twitter περί του 10% ή για το χρονοδιάγραμμα πώλησης των μετοχών του, πριν ο Κίμπαλ προβεί σε διάθεση των δικών του μετοχών στις 5 Νοεμβρίου, ή ο τελευταίος έμαθε για τη «δημοσκόπηση» και στη συνέχεια κινήθηκε; Συν τοις άλλοις, ο Κίμπαλ Μασκ διατελεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla.

Οι συναλλαγές του τελευταίου θα μπορούσαν να παραβιάζουν τους κανόνες εκείνους οι οποίοι απαγορεύουν σε υπαλλήλους και μέλη διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων επιχειρήσεων να διενεργούν συναλλαγές στο χρηματιστήριο, βασιζόμενοι σε σημαντικές απόρρητες πληροφορίες. Συνολικά μιλώντας, οι προαναφερθέντες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν ή να πωλούν μετοχές όταν είναι κάτοχοι τέτοιων πληροφοριών, αλλά να το πράττουν σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον δικαιούνται να συναλλάσσονται σε μετοχές της εταιρείας τους, υπό τον όρο ότι εάν περιέλθει σε γνώση τους απόρρητη και ουσιαστική πληροφορία, δεν θα τροποποιήσουν το χρονοδιάγραμμά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT