Ανησυχούν οι αγορές για ενέργεια, εμπορεύματα

Ανησυχούν οι αγορές για ενέργεια, εμπορεύματα

H προσοχή των αγορών παραμένει στραμμένη στη ρωσο-ουκρανική κρίση εν μέσω έντονης ανησυχίας για τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

H προσοχή των αγορών παραμένει στραμμένη στη ρωσο-ουκρανική κρίση εν μέσω έντονης ανησυχίας για τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία προχώρησε σε ολομέτωπη εισβολή στη χώρα, εξελίξεις που πυροδότησαν την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» της διαδικασίας πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2 και τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου με τη Ρωσία.

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα, με έντονη αποστροφή ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και σημαντική αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων. Η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.), αλουμινίου, νικελίου καθώς και ορισμένων γεωργικών προϊόντων (σιτάρι, καλαμπόκι). Χαρακτηριστικά, σχεδόν το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. και το 30% του αργού πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία, με τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου να είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλά. Παράλληλα, η Ρωσία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πρωτόχυτου αλουμινίου μετά την Κίνα (σχεδόν 6% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής), με το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της να διοχετεύεται στην Ε.Ε. και τη Β. Αμερική.

Αντανακλώντας τις ανησυχίες για διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε απότομα ανοδικά σε επίπεδα πάνω από τα 105 δολ./βαρέλι την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2014, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα κάτω από τα 99 δολ./βαρέλι, παραμένοντας όμως περίπου 9% υψηλότερα από τις αρχές του έτους και 48% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, η τιμή φυσικού αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία (δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη) βρέθηκε προσωρινά την Πέμπτη πάνω από τα 134 ευρώ/MWh για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, με τον δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg να ανέρχεται σε νέα ιστορικά υψηλά, υποδηλώντας ενδεχόμενη περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Παρά τις αυξημένες πληθωριστικές ανησυχίες, οι αποδόσεις των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων διαπραγματεύονταν χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς θεωρείται ότι, λόγω αυξημένης ανησυχίας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πορεία της οικονομίας, η Fed και η ΕKT θα ακολουθήσουν πιο ήπια πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής τους. Στις αγορές συναλλάγματος, επωφελούμενο από την ελκυστικότητά του ως «ασφαλούς καταφυγίου», το δολάριο ενισχύθηκε, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να σπάει το κάτω φράγμα του πρόσφατου διαστήματος διαπραγμάτευσης 1,13-1,14 και να υποχωρεί κοντά στο 1,11 για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT