Αντίδραση στο Χ.Α. με ράλι και ισχυρό τζίρο

Αντίδραση στο Χ.Α. με ράλι και ισχυρό τζίρο

Κέρδη 4,38%, άνω των 123 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Επιστροφή στα κέρδη σε επίπεδο επιδόσεων από τις αρχές του έτους πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, σε ένα ισχυρό ράλι αντίδρασης – και πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ευρωπαϊκών αγορών, ως «απάντηση» στο sell-off της προηγούμενης συνεδρίασης. Το κλίμα ωστόσο παραμένει εύθραυστο, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις προς το παρόν είναι αυτές που οδηγούν τις αγορές.

Οπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η υπέρβαση των 938 μονάδων θα ξαναβάλει τον Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά με στόχο τα φετινά υψηλά, ωστόσο η μάχη αυτή αναμένεται με μεγάλη ένταση. Δεν αποκλείεται επομένως η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους με βασικό σημείο αναφοράς την τεχνική δομή της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 3,80% και ο τραπε- ζικός 21,44%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ράλι της τάξης του 4,38% και έκλεισε στις 927,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 123,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 4,29% στις 2.257,96 μονάδες, στο 5,51% διαμορφώθηκαν τα κέρδη στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.562,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 5,91% στις 787,20 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3% και ο τραπεζικός κατά 4,22%. Από τις αρχές του έτους τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται στο 3,80% και για τις τράπεζες στο 21,44%. Η περασμένη εβδομάδα υπενθύμισε στους επενδυτές πώς το οικονομικό κλίμα μπορεί να αλλάξει δραματικά από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας για να επιστρέψουμε σε μια άκρως τοξική κατάσταση διακυμάνσεων, όπου η ψυχολογία είχε τον πρώτο λόγο και ο διεθνής παράγοντας επισκίαζε κάθε άλλη οικονομική εξέλιξη, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Ωστόσο, το τέλος της εβδομάδας βρήκε τα χρηματιστήρια να αναμένουν τη λήξη της πολεμικής διένεξης, η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ενεργειακές τιμές.

Προς το παρόν, δεν έχουμε δει μια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου σε ευρεία έκταση που να δικαιολογεί μεγαλύτερη αισιοδοξία, γεγονός που καθιστά την όλη κατάσταση ακόμη εύθραυστη. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι στο θέμα της διάρκειας οι εξελίξεις επιταχύνονται, φέρνοντας πιο κοντά το τέλος των εχθροπραξιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT