Ερχεται νέος γύρος εξαγορών στις ασφαλιστικές εταιρείες

Ερχεται νέος γύρος εξαγορών στις ασφαλιστικές εταιρείες

Πρωταγωνιστές οι μεγάλοι όμιλοι, στο στόχαστρο εταιρείες στον κλάδο του Ι.Χ.

7' 15" χρόνος ανάγνωσης

Περαιτέρω συγκέντρωση του ασφαλιστικού κλάδου προεξοφλούν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς, όπως σημειώνουν, οι προσπάθειες ενίσχυσης των μεριδίων από τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, που έχουν εδραιώσει την υπεροχή τους, αναμένεται να συνεχιστούν το τρέχον έτος με στόχο να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των εργασιών, που τοποθετείται πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες μεσαίου και μικρού μεγέθους με έντονη παρουσία στον κλάδο του αυτοκινήτου, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εργασιών, με συνολικά ασφάλιστρα 964 εκατ. ευρώ το 2021 σε σύνολο 4,3 δισ. ευρώ που ήταν η ασφαλιστική παραγωγή το προηγούμενο έτος.

Σε συζητήσεις βρίσκονται τόσο η Interamerican, μέλος του ολλανδικού ομίλου Achmea, όσο και η Eurolife, μέλος του καναδικού ομίλου Fairfax.

«Ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων, στον οποίο περιλαμβάνεται και το αυτοκίνητο, εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένος», εκτιμούν εκπρόσωποι της αγοράς, προεξοφλώντας κινήσεις συγκέντρωσης ανάλογες με αυτές του κλάδου ζωής, στον οποίο πέντε μεγάλες εταιρείες ελέγχουν το 90% της αγοράς. Τις εξελίξεις καθοδηγούν και πάλι οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις βρίσκονται τόσο η Interamerican, μέλος του ολλανδικού ομίλου Achmea, όσο και η Eurolife, μέλος του καναδικού ομίλου Fairfax. Στις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες –και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις–, συμμετέχουν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, όπως η Υδρόγειος, η Μινέττα Ασφαλιστική, που είναι εταιρείες μεσαίου μεγέθους αλλά και εταιρείες με μικρά χαρτοφυλάκια.

Ερχεται νέος γύρος εξαγορών στις ασφαλιστικές εταιρείες-1

Το τίμημα των 207 εκατ. ευρώ που ο γερμανικός όμιλος της Allianz διέθεσε για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης αποδεικνύει και την αποφασιστικότητα των πολυεθνικών ομίλων να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος αλλά και την πρόσβαση στα ασφαλιστικά δίκτυα που θα τους επιτρέψει την εδραίωσή τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τη στιγμή που τα τραπεζικά δίκτυα έχουν προσδεθεί ήδη σε συμφωνίες. Πυλώνες ανάπτυξης θα αποτελέσουν ο κλάδος της υγείας, που αναδεικνύεται σε νούμερο ένα κίνδυνο μετά την εξάντληση του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω της πανδημίας, ο κλάδος των φυσικών καταστροφών, για τον οποίο αρχίζει να εμπεδώνεται σταδιακά η ανάγκη για καλύψεις, και τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα, ως αποταμιευτική πρόταση για τη δημιουργία συμπληρωτικού εισοδήματος. Ο κλάδος αυτοκινήτου, που αποτελεί υποχρεωτική ασφάλιση και τα τελευταία χρόνια έχει συμπιέσει τα τιμολόγια, δείχνει να εξαντλεί τη δυναμική του όσο η κινητικότητα εξομαλύνεται και η αγορά επιστρέφει στις υψηλές ζημίες τής προ COVID εποχής. Παρά το γεγονός ότι το τίμημα εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης ανέβασε τον πήχυ των αποτιμήσεων, η αύξηση των ζημιών που προεξοφλείται για το 2022 αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση και στα αποτελέσματα του κλάδου και στις ανάγκες για κεφάλαια, ενώ την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των ανταλλακτικών κατά 20% το τελευταίο διάστημα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας και θα συμπιέσει την κερδοφορία του κλάδου και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι εταιρείες με μεγάλο μερίδιο στο αυτοκίνητο «θα νιώσουν ζεστή την ανάσα» των ισχυρών του κλάδου και θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θεωρώντας ότι η αγορά οδηγείται νομοτελειακά σε μεγαλύτερα μεγέθη.

Οι συσχετισμοί στην ελληνική αγορά 

Ο κύκλος των εξαγορών που άνοιξε την περασμένη χρονιά με την εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής από την ιταλική Generali και την πώληση της αμερικανικής MetLife στην ολλανδική NN υπαγορεύτηκε από τις επιχειρηματικές επιλογές της έδρας των πολυεθνικών ομίλων, που «μοίρασαν την πίτα της Ευρώπης» ανάλογα και με τις αποφάσεις για τις αγορές στις οποίες θα επικεντρωθούν και το επιχειρηματικό μοντέλο που θα αναπτύξουν. Ετσι, η MetLife αποχώρησε από την αγορά της Πολωνίας και της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας συνολικό τίμημα 584 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 160 εκατ. ευρώ ήταν η αποτίμηση της ελληνικής δραστηριότητας.

Μετά την εξαγορά της MetLife, η NN, με συνολικά ασφάλιστρα 754,8 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2020, κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 κάνουν λόγο για παραγωγή που έκλεισε στα 830 εκατ. ευρώ. Η ενιαία εταιρεία υπό τον έλεγχο του ολλανδικού ομίλου θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στις ασφαλίσεις ζωής, με έμφαση στις πωλήσεις επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων και νοσοκομειακών προγραμμάτων. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το 2022 θα αποτελέσει για τον ασφαλιστικό κλάδο έτος προσαρμογής στο IFRS 19, που επιβάλλει διαφορετική απεικόνιση των ασφαλίστρων από τα επενδυτικά προϊόντα unit linked, τα οποία δεν θα εγγράφονται στη συνολική παραγωγή, καθώς αποτελούν ασφαλιστικό κίνδυνο που φέρει ο ασφαλισμένος και όχι η εταιρεία. Ετσι, όλες οι εταιρείες που διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδυτικών προϊόντων θα δουν την παραγωγή τους να μειώνεται από το 2022 –έστω και λογιστικά– και συνεπώς τα στοιχεία για την κατάταξη των εταιρειών αναμένεται να διαφοροποιηθούν.

Εθνική Ασφαλιστική

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η Εθνική Ασφαλιστική, με ασφάλιστρα 434 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζωής, χάνει την πρωτοκαθεδρία της στον κλάδο και περνά στην τρίτη θέση, ενώ εάν αθροιστούν και τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, η εταιρεία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με συνολικά ασφάλιστρα 668,8 εκατ. ευρώ ή 690 εκατ. ευρώ με βάση την εκτίμηση για το 2021. Η Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του CVC Capital Partners, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη χρονιά και τελεί υπό την έγκριση της DG Comp. Το τίμημα, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου αλλά και τις ρήτρες που έχουν ενσωματωθεί στη σύμβαση, διαμορφώνεται στα 234 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε βάθος 5ετίας. Να σημειωθεί ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν η μόνη συναλλαγή που έγινε κάτω από το book value (η πλειοψηφία των συναλλαγών ήταν μεταξύ 1,1 και 1,4), κίνηση που, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, ευνοεί την επανατοποθέτηση των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων σε μια προοπτική αποεπένδυσης από το CVC σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Eurolife

Ο ασφαλιστικός όμιλος της Eurolife, που ανήκει σε ποσοστό 80% στον πολυεθνικό όμιλο Fairfax και κατά 20% στη Eurobank, ακολουθεί στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης με συνολικά ασφάλιστρα 444 εκατ. ευρώ το 2020 (η εκτίμηση για το 2021 ανεβάζει τα ασφάλιστρα στα 600 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στις ασφαλίσεις ζωής, που αποτελούν τον κύριο όγκο των εργασιών της και της εξασφαλίζουν τη δεύτερη θέση στον κλάδο, και το όνομά της φιγουράρει μεταξύ αυτών που θα επιδιώξουν τη μεγέθυνση του μεριδίου τους στην αγορά με εξαγορές. Υπενθυμίζεται ότι η μεταβίβαση στον καναδικό όμιλο ολοκληρώθηκε το 2016 εν μέσω capital controls και το τίμημα πώλησης ήταν 324,7 εκατ. ευρώ.

Generali

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης είναι η Generali, η οποία μετά την απορρόφηση της Axa Ασφαλιστικής συγκεντρώνει ασφάλιστρα 408,3 εκατ. ευρώ – με βάση τα στοιχεία του 2020 (η εκτίμηση για το 2021 ανεβάζει τα ασφάλιστρα στα 450 εκατ. ευρώ). Η ενιαία εταιρεία έχει ισχυρή και ισορροπημένη δραστηριότητα τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων. Το τίμημα που έδωσε η Generali για την εξαγορά της AXA, που πριν από την εξαγορά ήταν μεσαίου μεγέθους με συνολικά ασφάλιστρα 174 εκατ. ευρώ, ανήλθε στα 168 εκατ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και η σύμβαση με την Alpha Bank για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου.

Allianz

Η απορρόφηση της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ΄ τρίμηνο του έτους, φέρνει την ενοποιημένη εταιρεία στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης με ενοποιημένα ασφάλιστρα 372,5 εκατ. ευρώ, αλλά στην πρώτη θέση στις γενικές ασφαλίσεις με ασφάλιστρα 253 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση για το 2021 ανεβάζει τη συνολική παραγωγή κοντά στα 400 εκατ. ευρώ και το στοίχημα, προκειμένου να τεκμηριωθεί και το τίμημα των 207 εκατ. ευρώ που θεωρείται υψηλό από την αγορά, είναι όχι μόνο η συγκράτηση αλλά και η αύξηση των εργασιών προκειμένου ο γερμανικός όμιλος να εδραιώσει τη θέση του ονόματός του, ως ένας από τους ισχυρότερους του κλάδου στην ελληνική αγορά.

Interamerican

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο όμιλος της Interamerican, που ανήκει στον ολλανδικό όμιλο της Achmea, με συνολικά ασφάλιστρα 359,3 εκατ. ευρώ (η εκτίμηση για το 2021 ανεβάζει την παραγωγή στα 400 εκατ. ευρώ) και ισχυρή παρουσία στον κλάδο ζημιών, ζωής και υγείας και βοήθειας. Η Interamerican αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παίκτες στην αγορά λόγω της ψηφιακής υπεροχής της και της πλατφόρμας Anytime και οι πληροφορίες τη φέρουν μεταξύ των υποψηφίων που θα επιδιώξουν την περαιτέρω μεγέθυνσή της με νέες εξαγορές. 

Την κατάταξη των μεγάλων εταιρειών του κλάδου συμπληρώνουν η Ergo Ασφαλιστική του αντίστοιχου γερμανικού ομίλου, με συνολικά ασφάλιστρα 243,8 εκατ. ευρώ, η Groupama, που ανήκει στον αντίστοιχο γαλλικό όμιλο (συνολικά ασφάλιστρα 150,3 εκατ. ευρώ), το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί πολλές φορές μέχρι σήμερα σε σενάρια εξαγορών, η Alpha Life, που ανήκει στον όμιλο της Alpha Bank (συνολικά ασφάλιστρα 124,3 εκατ.), και η Ιντερσαλόνικα, με συνολικά ασφάλιστρα 122 εκατ. ευρώ και σχεδόν αποκλειστική δραστηριότητα τις γενικές ασφαλίσεις και δη τον κλάδο αυτοκινήτου. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT