Ενέργεια: Η Ε.Ε. δεν κινδυνεύει άμεσα με ελλείψεις αερίου

Ενέργεια: Η Ε.Ε. δεν κινδυνεύει άμεσα με ελλείψεις αερίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα των μέτρων στήριξης των κρατών-μελών απέναντι στην επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σχετικές προτάσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Μπαρμπαρά Πομπιλί, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας (που προεδρεύει στο Συμβούλιο), ανέφερε ότι μεταξύ των πρωτοβουλιών υπό επεξεργασία είναι μέτρα αλληλεγγύης υπέρ κρατών-μελών με περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης αερίου (όπως η Ελλάδα). Ανέφερε επίσης ότι πριν από τον επόμενο χειμώνα, τα κράτη-μέλη θα συντονιστούν ώστε να αυξήσουν στο μέγιστο τις εισαγωγές LNG και να περιορίσουν έτσι την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, που παρέχει το 40% του αερίου που καταναλώνει η Ε.Ε.

Η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι ήδη αρκετά κράτη-μέλη έχουν προωθήσει νομοθεσία, που καθιστά υποχρεωτική την πλήρη αναπλήρωση των αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης πριν από την αρχή του χειμώνα, «ώστε να μη βρεθούμε ξανά στην κατάσταση που βρεθήκαμε φέτος». Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα κράτη-μέλη, είπε η κ. Σίμσον, όπως αποκάλυψαν στη συνεδρίαση οι αρμόδιοι υπουργοί. Σύμφωνα με την άσκηση ετοιμότητας που διενήργησε η Κομισιόν, όπως είπε, η Ε.Ε. δεν κινδυνεύει με ελλείψεις αερίου άμεσα. Ο ευνοϊκός καιρός και η αύξηση των εισαγωγών LNG έχουν κρατήσει τα ευρωπαϊκά αποθέματα στο 30% της χωρητικότητας. Μία πλήρης διακοπή της παροχής από τη Ρωσία «θα ήταν μια πρόκληση», αλλά «διαθέτουμε τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουμε». Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει προτείνει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, με την ονομασία EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Ο σκοπός του μηχανισμού είναι να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τα κράτη-μέλη, αμβλύνοντας τις συνέπειες της επιδεινούμενης ενεργειακής κρίσης, μέσω χαμηλότοκων δανείων που θα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ελληνική πλευρά πρότεινε, επιπλέον, τα δάνεια αυτά να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Την επόμενη εβδομάδα οι προτάσεις Κομισιόν για έκτακτα μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Οι υπουργοί Ενέργειας χθες, παράλληλα, ενέκριναν επί της αρχής τη διασύνδεση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Ε.Ε. με το δίκτυο της Ουκρανίας. Η κ. Πομπιλί επισήμανε ότι «υπάρχει ξεκάθαρα η πολιτική βούληση» για το μέτρο αυτό, καθώς διαφορετικά η Ουκρανία κινδυνεύει με blackout, «που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, εξήγησε ότι η τεχνική επεξεργασία που απαιτείται σημαίνει ότι η διασύνδεση δεν είναι θέμα ωρών αλλά «ημερών, ίσως και κάποιων εβδομάδων». Εως την περασμένη εβδομάδα, το ουκρανικό δίκτυο ήταν συνδεδεμένο με το ρωσικό. Η κ. Σίμσον είπε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στην Ουκρανία, μέσω της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με έγγραφο της γαλλικής προεδρίας, «υπογράμμισε τη σημασία του συγχρονισμού εκτάκτου ανάγκης μεταξύ του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και του δικτύου της ηπειρωτικής Ευρώπης», καθώς και της ανάγκης να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος στη Μολδαβία.

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Οι υπουργοί, σημειώνεται, συμφώνησαν να στηρίξουν διεθνείς ενέργειες για τη θωράκιση της πυρηνικής ασφάλειας και καλούν τη Ρωσία να αποκαταστήσει τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών επί των εγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT