Δάνεια 2,8 δισ. ευρώ εξυγίαναν σε ένα χρόνο οι servicers

Δάνεια 2,8 δισ. ευρώ εξυγίαναν σε ένα χρόνο οι servicers

Δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί μέχρι σήμερα για λογαριασμό των τραπεζών μέσω των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers)

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ έχουν εξυγιανθεί μέχρι σήμερα για λογαριασμό των τραπεζών μέσω των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), οι οποίες, εκτός από τις οφειλές που έχουν πωληθεί σε funds, έχουν αναλάβει και τη διαχείριση των δανείων που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το σύνολο των υπό διαχείριση οφειλών ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ) τον τελευταίο χρόνο, δάνεια 2,8 δισ. ευρώ αναταξινομήθηκαν ως «εξυπηρετούμενα» και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν πάνω από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, δίνοντας σε χιλιάδες δανειολήπτες λύσεις που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους. Με τη συνδρομή των εταιρειών διαχείρισης δόθηκε ουσιαστική στήριξη στην υλοποίηση των προγραμμάτων Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ, μέσω των οποίων εντάχθηκαν στα δύο προγράμματα δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δάνεια που προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών και περιλαμβάνουν δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.

Πραγματοποίησαν πάνω από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Πέρα από το σημαντικό όφελος που επιτυγχάνουν οι παραπάνω ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑΔΠ, «η αναβίωση δανεισμού ως βιώσιμου ανοίγει ένα νέο ενάρετο κύκλο. Η επαναπώληση και επιστροφή τέτοιων χαρτοφυλακίων από τους σημερινούς κατόχους τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω των εταιρειών διαχείρισης αποτελεί πλέον ρεαλιστική προοπτική, που αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, οι τράπεζες θα αυξήσουν το υγιές δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, ενώ χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, που σήμερα είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, θα ανακτήσουν την πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση».

Οι εταιρείες-μέλη της ένωσης απασχολούν σήμερα πάνω από 4.000 εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο. Με τη δραστηριότητά τους και υπό την εποπτεία της ΤτΕ, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν αναδειχθεί πλέον σε βασικό πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Βασική προτεραιότητα για το 2021 υπήρξε η παροχή ουσιαστικών λύσεων ρύθμισης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο να επανέλθουν σε υγιή οικονομικό κύκλο ταυτόχρονα με τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία. Παράλληλα, η ΕΕΔΑΔΠ συνέχισε τις εποικοδομητικές συνομιλίες με τις εποπτικές αρχές και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν τη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT