DECA Investments: Νέο fund με κεφάλαια 200 εκατ.

Μετά τις Viva και Atlas, έρχονται καινούργια deals αγορών και αποεπενδύσεων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης

Νέες επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό δρομολογεί βραχυπρόθεσμα η DECA, αποκλειστικός διαχειριστής των επενδυτικών κεφαλαίων Diorama. Εχοντας πετύχει υψηλές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα, με την πώληση στην JP Morgan της συμμετοχής του fund (10%) στη Viva Wallet, όπως και με την πώληση της συμμετοχής στην Atlas Tapes στο management της τελευταίας, με δύο συναλλαγές που αποτίμησαν τη Viva στο 1,7 δισ. ευρώ και την Atlas πέριξ των 100 εκατ., η DECA ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο. Το δεύτερο αυτό Diorama έχει συγκεντρώσει ήδη κεφάλαια άνω των 200 εκατ., εκ των οποίων τα 150 εκατ. θα είναι έτοιμα να επενδυθούν από τα τέλη Μαρτίου. Αυτό εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο Νίκος Κούλης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DECA Investments (DECA), που εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο Diorama Investments Sicar, που μετά τη Viva και την Atlas θα αξιοποιήσει και τις υπόλοιπες συμμετοχές του σε ορίζοντα τριών ετών, είναι ένα αναπτυξιακό fund 135 εκατ. το οποίο δημιουργήθηκε στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο του 2014 με σκοπό τις επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.Οι επενδυτές του fund είναι Ελληνες επιχειρηματίες, καθώς και ελληνικοί αλλά και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

– Πόση ρευστότητα έχει σήμερα το χαρτοφυλάκιό σας; Σκοπεύετε να αντλήσετε νέα κεφάλαια;

– Εκτιμούμε ότι το νέο μας fund, Diorama II, θα υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 150 εκατ. αναμένεται να είναι έτοιμα για να επενδυθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

– Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ανάλογες με αυτές που είχατε εντοπίσει τα προηγούμενα χρόνια για να τοποθετηθείτε στην Ελλάδα; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο, όπως π.χ. η Viva ή η Atlas Τapes;

– H ελληνική οικονομία είναι σε περίοδο ανάπτυξης. Επιπλέον, η επώδυνη κρίση της τελευταίας δωδεκαετίας οδήγησε σε ένα γενικότερο «ξεκαθάρισμα». Οι εταιρείες που επιβίωσαν είναι πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. Γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη και δημιουργία πλούτου θα έρθουν κυρίως από το εξωτερικό. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί κεφάλαια και τεχνογνωσία. Σε αυτές τις εταιρείες του μέλλοντος απευθυνόμαστε, εταιρείες που έχουν τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά να γίνουν επιτυχημένοι παίκτες διεθνώς.

– Πρόσφατα ανακοινώσατε την έξοδό σας από την Atlas Tapes, μια εταιρεία με μεγάλες προοπτικές. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να αποεπενδύσετε;

– Πράγματι, η Atlas Tapes είναι μια δυναμική εξωστρεφής εταιρεία η οποία διαθέτει ισχυρή κερδοφορία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Είμαστε πολύ περήφανοι που με τη δική μας συμβολή η εταιρεία προχώρησε σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ που εκπονήθηκε από τη διοίκησή της και με την οποία είχαμε άριστη συνεργασία. Αν δεν υπήρχαν οι γνωστοί χρονικοί περιορισμοί που διέπουν ένα private equity fund, θα παραμέναμε για πολλά χρόνια ακόμη μέτοχοι της εταιρείας.

– Θα εμπλακείτε στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και αν ναι, πώς;

Απευθυνόμαστε σε εταιρείες που έχουν τη δυναμική να γίνουν επιτυχημένοι παίκτες διεθνώς, λέει στην Κ» ο αντιπρόεδρός της Νίκος Κούλης.

– Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι όντως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Θα χρησιμοποιηθεί από εταιρείες στις οποίες θα επενδύσουμε ανάλογα με τις ανάγκες τους και τους κανόνες του Ταμείου.

– Τι έχετε να μας πείτε για την επένδυση στη Viva;

– Η συμφωνία με την JPMorgan ήταν πολύ καλή για την εταιρεία, τους μετόχους της, την JPMorgan, αλλά και την Ελλάδα. Το όραμα της διοίκησης, η συνδρομή των στελεχών και η ψήφος εμπιστοσύνης των μετόχων μειοψηφίας, μέσω των επενδυμένων κεφαλαίων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για να επιτευχθεί. Από πλευράς μας είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ότι επετεύχθη μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας προς τους επενδυτές μας, στους οποίους συγκαταλέγονται μεγάλοι ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί.

– Μπορείτε να μας πείτε γιατί κράτησαν τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της συμμετοχής στη Viva;

– Ως μικρός μειοψηφικός επενδυτής το Diorama είχε περιορισμένη ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις. Πάντως, η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ήταν μεγάλη για μια εταιρεία του μεγέθους της JPMorgan.

– Σχεδιάζετε κι άλλες αποεπενδύσεις βραχυπρόθεσμα;

– Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση για τους επενδυτές μας λαμβάνοντας υπόψη και το συμφέρον των εταιρειών. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια θα εξετάσουμε τις αποεπενδύσεις μας τα επόμενα τρία χρόνια.

– Ποιος είναι ο ρόλος ενός private equity fund, όπως το Dio-rama, στην ανάπτυξη των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της;

– Η επενδυτική μας ομάδα συνεργάζεται στενά ή επιλέγει ικανές διοικήσεις των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Τις υποστηρίζουμε ενεργά, συνδράμοντας με κεφάλαια, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους, βοηθώντας σε διαπραγματεύσεις με τρίτα μέρη, όπου χρειάζεται, ενδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό και εν γένει προσθέτοντας αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT