Χρηματιστήριο: Βουτιά 3,85% με «έκρηξη» τζίρου

Χρηματιστήριο: Βουτιά 3,85% με «έκρηξη» τζίρου

Ισχυρή διόρθωση με «έκρηξη» του τζίρου σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση και επιλεγμένα blue chips να δέχονται μεγάλες πιέσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή διόρθωση με «έκρηξη» του τζίρου σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν ελεύθερη πτώση και επιλεγμένα blue chips να δέχονται μεγάλες πιέσεις, λόγω της στροφής των επενδυτών μακριά από το ρίσκο, ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών. Η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και –κυρίως– τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις σε οικονομία, εταιρείες και πληθωρισμό οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια διεθνώς, τα οποία αναζητούν περισσότερη ορατότητα και «ζυγίζουν» τις στρατηγικές τους.

Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε και πάλι προς τις 890 μονάδες, σβήνοντας (ξανά) σχεδόν όλα τα κέρδη από τις αρχές της χρονιάς, με 2,6 δισ. ευρώ να αφαιρούνται από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι 880-900 μονάδες αποτελούν το σημείο στήριξης μεσοπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,85% στις 891,58 μονάδες (από το -5,3% ενδοσυνεδριακά), ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 276,28 εκατ. ευρώ (λόγω και του πακέτου 98 εκατ. ευρώ της Trastor). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,32% στις 2.160,52 μονάδες, ενώ στο -2,37% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.528,27 μονάδες.

Σε επίπεδο μηνός, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,82% και ο τραπεζικός στο -5,67%.

Ο μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βυθίστηκε κατά 8,41% στις 639,46 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -10,11%, την Alpha Bank στο -7,48%, την Εθνική Τράπεζα στο -8,84% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -5,6%.

Από τα τραπεζικά blue chips, ΟΠΑΠ (+0,54%), Lamda Development (+0,45%) και ΕΥΔΑΠ (+0,4%) έκλεισαν στα θετικά, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Coca-Cola στο -8,02%, και ακολούθησαν με απώλειες 5,08% η Βιοχάλκο και με πτώση άνω του 4% οι Mytilineos, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σε επίπεδο μηνός, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,82% και ο τραπεζικός στο -5,67%. Οπως σημειώνει και η Depolas Investment Services, μπαίνουμε σε έναν νέο, περισσότερο μεσομακροχρόνιο κύκλο αβεβαιότητας, καθώς ξεδιπλώνονται οι νέες σοβαρές κυρώσεις της Δύσης. Η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει καθώς το επενδυτικό τοπίο γίνεται τοξικό, με τον πληθωρισμό να απογειώνεται με τις αυξήσεις τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, όπως προσθέτει, οι αποφάσεις για αυξήσεις των επιτοκίων αναθεωρούνται, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα λάθους για τα ενδεδειγμένα επίπεδα κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT