Ράλι στα κρατικά ομόλογα της Eυρωζώνης

Ράλι στα κρατικά ομόλογα της Eυρωζώνης

Οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής διεθνώς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής διεθνώς, αποτιμώντας πλέον λιγότερο επιθετική στάση από τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες, λόγω των ανησυχιών για τις ισχυρές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην πορεία της ανάπτυξης, οδηγώντας χθες τα κρατικά ομόλογα σε ισχυρό ράλι.

Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης βλέπουν πλέον αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ της τάξης των 25 μονάδων βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο, από περίπου 30 μ.β. που έβλεπαν τη Δευτέρα και 40 μ.β. πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη. Μια πρώτη αύξηση 10 μονάδων βάσης δεν τιμολογείται πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο, με την πρώτη αύξηση τώρα να τοποθετείται στις 15 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο.

Αυτό, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, αντανακλά την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες στην απειλή για την ανάπτυξη από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα καθώς οι αυξανόμενες τιμές –ειδικά στην ενέργεια– θα προσθέσουν περαιτέρω πίεση στον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Αλλωστε οι ίδιοι έχουν ήδη εκτιμήσει πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, καθυστερώντας τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και βγάζοντας από το τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για φέτος. Η Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε ένα νέο «whatever it takes», δηλώνοντας πως «η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Το γερμανικό 10ετές σημείωσε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το 2011, σημαντική πτώση και για το ελληνικό.

Η επανατιμολόγηση των προσδοκιών επενδυτών οδήγησε σε «βουτιά» τις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με την απόδοση των γερμανικών 10ετών να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μέσα σε έναν μήνα και να διαμορφώνεται στο -0,03%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 2011 (-100%) . Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε επίσης σημαντική πτώση, στο 2,35% από 2,6% με το spread να διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης, ενώ στα αρνητικά γύρισαν οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων σε Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία και Σλοβακία, καθώς και τα 2ετή ομόλογα σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι traders βλέπουν παράλληλα και ένα πολύ λιγότερο επιθετικό κύκλο «σύσφιγξης» της νομισματικής πολιτικής της Fed, εν μέσω ανησυχιών για το χτύπημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις προοπτικές ανάπτυξης. Ετσι, οι αγορές εκτιμούν πως κατά τη συνεδρίαση της Fed της 16ης Μαρτίου θα ανακοινωθεί αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από 50 μονάδες βάσης που αποτιμούσε πριν. Το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο κατέγραψε επίσης ισχυρό ράλι, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 1,74% από 1,85% τη Δευτέρα. Οι traders εκτιμούν ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας –η οποία ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιγξης τον Δεκέμβριο και προχώρησε σε δεύτερη αύξηση επιτοκίων τον Ιανουάριο– θα καθυστερήσει κατά μερικούς μήνες την περαιτέρω αύξηση, αναμένοντας αύξηση κατά 1% έως τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 9,5%, στο 1,27%.

Οπως σημειώνει η BlackRock, τα επιτόκια διεθνώς σίγουρα οδεύουν προς υψηλότερα επίπεδα, ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιγότερη πολιτική πίεση για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία γίνεται εύκολα η αιτία για τις υψηλότερες τιμές. «Αυτό θα τους επιτρέψει να κινηθούν πιο προσεκτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT