Μικρή κάμψη στη μεταποίηση λόγω πληθωρισμού

Μικρή κάμψη στη μεταποίηση λόγω πληθωρισμού

Ελαφρά υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες από 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ελαφρά υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI) τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες από 57,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Η μείωση αυτή οφείλεται στην επιβράδυνση της αύξησης των νέων παραγγελιών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις πληθωριστικές πιέσεις. Η IHS Markit, η οποία καταρτίζει τον δείκτη PMI, εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022 και οι πιέσεις να εξασθενήσουν στη συνέχεια. Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της μεταποίησης διαδραματίζουν και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των πρώτων υλών και άλλων προμηθειών στις μεταποιητικές μονάδες, οι οποίες επιμηκύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ο PMI υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 57,8 μονάδες από 57,9 τον Ιανουάριο. Αιτία, η επιβράδυνση της αύξησης των νέων παραγγελιών.

Ελαφρά μείωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στις 114 μονάδες από τις 114,2 τον Ιανουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έχει επηρεαστεί από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, καθώς πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών, επιδεινώθηκαν όμως στους τομείς του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Το ΙΟΒΕ πάντως επισημαίνει ότι «οι συνθήκες στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τελικές επιπτώσεις να είναι πρόωρο να εκτιμηθούν», ενώ προσθέτει ότι «κρίσιμος παράγοντας για τις οικονομίες θα είναι και οι αντιδράσεις πολιτικής σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια αντίδρασης των κυβερνήσεων είναι σχετικά περιορισμένα ύστερα από μια διετία εντός πανδημίας».

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, αυτοί διαμορφώθηκαν ως εξής τον Φεβρουάριο: στις 116,7 μονάδες στη βιομηχανία από 116,8 μονάδες τον Ιανουάριο, στις 140 μονάδες στις κατασκευές (από 127,4), στις 96,5 στο λιανεμπόριο (από 110,3 μονάδες), στις 122 μονάδες στις υπηρεσίες (από 113,9 τον Ιανουάριο). Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις -39,5 μονάδες από -42,3 τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT