Επτά ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το SWIFT

Επτά ρωσικές τράπεζες αποκλείονται από το SWIFT

Αποκλεισμός σε επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT θα επιβληθεί σήμερα από την Ε.Ε., σε συντονισμό με τους διεθνείς συμμάχους της.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αποκλεισμός σε επτά ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT θα επιβληθεί σήμερα από την Ε.Ε., σε συντονισμό με τους διεθνείς συμμάχους της. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, VTB, αλλά εξαιρούνται η Sberbank, με διαφορά η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, και η Gazprom Bank (σε μία προσπάθεια να μη διαταραχθούν οι συναλλαγές που αφορούν την αγορά ρωσικού αερίου).

Πλην της VTB, οι υπόλοιπες τράπεζες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η Rossiya, η Otkritie, η Novikom, η Sovcom, η VEB και η Promsvyazbank. H Rossiya, η Otkritie και η Promsvyazbank είχαν ήδη αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές με τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Πολωνία πίεζε για τον αποκλεισμό περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, ενώ η Sberbank δεν συμπεριλήφθηκε λόγω ένστασης της Ουάσιγκτον, που εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε τις διεθνείς χρηματαγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε προχθές ότι υπάρχει μία λίστα στην οποία συμφωνούν Ε.Ε. και ΗΠΑ και ότι ο αποκλεισμός θα επιβληθεί σε αυτές τις τράπεζες σε πρώτη φάση. Ευρωπαίος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, ανέφερε ότι θα μπορούσαν σε δεύτερη φάση να προστεθούν και άλλες τράπεζες στη λίστα. Στη βραδινή συνάντηση των πρέσβεων των κρατών-μελών στην Ε.Ε. (επιτροπή Coreper) οι αντιστάσεις της Βαρσοβίας κάμφθηκαν. Η απόφαση ελήφθη με σιωπηρά διαδικασία που εξέπνευσε τα μεσάνυχτα.

Eξαιρείται η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αλλά και η Gazprom Bank.

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ στη γαλλική τηλεόραση, όπου μίλησε για «ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοοικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας» και είπε ότι «θα προκαλέσουμε την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας». Απαντώντας μέσω Twitter, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε τον Γάλλο υπουργό να προσέχει τα λόγια του και προειδοποίησε πως «συχνά στην ιστορία της ανθρωπότητας οι οικονομικοί πόλεμοι μετατρέπονται σε πραγματικούς».

Η επιτροπή Coreper, πλην του αποκλεισμού από το SWIFT, καταπιάστηκε χθες και με το ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, εξαιτίας της άμεσης εμπλοκής της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία πίεζαν και στο μέτωπο αυτό για ένα πιο σφοδρό πακέτο, ενώ υπό συζήτηση τέθηκαν και οι τρόποι για να αποτραπεί η παράκαμψη μέσω της Ρωσίας των κυρώσεων όσον αφορά τις εξαγωγές λευκορωσικού καλίου. Και στην περίπτωση αυτή επετεύχθη συναίνεση στη βραδινή συνεδρίαση των πρέσβεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT