Κλίμα αβεβαιότητας στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Ευρώπης

Κλίμα αβεβαιότητας στις οικονομίες και στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Ευρώπης

Οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Aνεξαρτήτως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συνεπαγόμενης επιβολής κυρώσεων, παράγοντες οι οποίοι όξυναν την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις στην Κεντρική Ευρώπη, το κλίμα στον κλάδο της μεταποίησης διατηρήθηκε δυναμικό τον μήνα Φεβρουάριο. Κι αυτό παρατηρείται, αν και οι εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και εξαιτίας των ακριβότερων πρώτων υλών και της ενέργειας. Οι εν λόγω οικονομίες έχουν περιορισμένο εξαγωγικό εμπόριο με τη Ρωσία, ενώ ειδικά η Τσεχία εξάγει εκεί μόλις το 2% του συνόλου των εξαγωγών της.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα κωλύματα στο σύστημα προμηθειών και η συνεχής άνοδος των τιμών στα εμπορεύματα παραμένουν οι μέγιστοι κίνδυνοι. Η τσεχική αυτοκινητοβιομηχανία Skoda Auto, μέλος του ομίλου της γερμανικής Volkswagen, ανακοίνωσε πως θα ελαττώσει εν μέρει την παραγωγή της, ώστε να αντεπεξέλθει στη σημαντική έλλειψη εξαρτημάτων από ορισμένους προμηθευτές στην Ουκρανία. Αντιστοίχως η μητρική Volkswagen, η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γηραιά Ηπειρο, προειδοποίησε χθες ότι σε ορισμένα εργοστάσιά της στη Γερμανία θα υπάρξει μείωση της παραγωγής λόγω των δυσκολιών να παραλάβουν εξαρτήματα από την Ουκρανία.

Ωστόσο, σε επίπεδο δείκτη διευθυντών προμηθειών, τον μήνα Φεβρουάριο στην Πολωνία ανήλθε τις 54,7 μονάδες εν συγκρίσει με τις 54,5 μονάδες του Ιανουαρίου, όταν στην Τσεχία παρατηρήθηκε πτώση στις 56,5 μονάδες. Στην περίπτωση τη Ουγγαρίας σημειώθηκε άνοδος στις 53,2 μονάδες από τον αναθεωρημένο δείκτη των 50,9 μονάδων του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία, πάντως, αυτά δεν φανερώνουν τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η τράπεζα Erste Group Bank τονίζει πως η ανάκαμψη στην Κεντρική Ευρώπη ίσως αποδειχθεί συγκρατημένη. «Οι κίνδυνοι από την πανδημία, τα υψηλά κόστη και η συμφόρηση της προμηθευτικής αλυσίδας επιδεινώνονται από την τωρινή έτι μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω εισβολής στην Ουκρανία», αναφέρει η τράπεζα. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι κεντροευρωπαϊκές οικονομίες ολοκλήρωσαν το 2021 δυναμικότερα από το αναμενόμενο, παρά την αύξηση των δαπανών που αποτυπώνεται στον πληθωρισμό και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να προβαίνουν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT