Χρηματιστήριο: Kάτω από 870 μονάδες με ισχυρές απώλειες

Χρηματιστήριο: Kάτω από 870 μονάδες με ισχυρές απώλειες

Εντονες ρευστοποιήσεις σε μετοχές τραπεζών και αρκετά blue chips.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στις ρευστοποιήσεις και τον τζίρο να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές διεθνώς τήρησαν risk-off στάση προσπαθώντας να «μετρήσουν» τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην οικονομία, τη στιγμή που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν αποκλιμακώνονται.

Οι αγορές είναι αντιμέτωπες με δεδομένα που διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, τόσο για τη διεθνή οικονομία όσο και για την ελληνική. Εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν πως αναμένεται να συνεχιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις, με αυξημένο ρίσκο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, τοποθετώντας τις 850 μονάδες ως το κρίσιμο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,82% στις 866,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 108,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,90% στις 2.097,82 μονάδες, ενώ στο 2,29% διαμορφώθηκαν οι απώλειες στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1.493,27 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε νέα βουτιά της τάξεως του 5,78% στις 602,52 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 8,19%, την Alpha Bank να κλείνει στο -6,35%, την Εθνική Τράπεζα στο -5,76% και τη Eurobank στο -4,22%.

Ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί σύντομα να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 850 μονάδων, ενώ οι 895-900 μονάδες συνιστούν πλέον περιοχή αντίστασης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ΟΠΑΠ (+1,62%), ΟΤΕ (+0,79%) και Quest (+0,44%) κατέγραψαν κέρδη, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca-Cola, στο -6,04%, και ακολούθησαν με απώλειες 5,52% η «Σαράντης» και με πτώση άνω του 4% οι Lamda Development, Aegean, ΟΛΠ και ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Coca-Cola στα χαμηλά ημέρας έχασε για λίγο την πρώτη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., με τον ΟΤΕ να παίρνει τα ηνία. Η μετοχή της Coca-Cola, λόγω της έκθεσης σε Ρωσία και Ουκρανία, έχει χάσει 19% την τελευταία εβδομάδα.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε απολύτως με τις διεθνείς αγορές, χάνοντας όλα τα φετινά κέρδη, καθώς η υλοποίηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης δύσκολα πλέον μπορεί να εκπληρωθεί υπό συνθήκες συνέχισης πολέμου στην Ευρώπη, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακής». Σύντομα ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 850 μονάδων, ενώ οι 895-900 μονάδες συνιστούν πλέον περιοχή αντίστασης. Με τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο να αποτελεί τον νέο «μαύρο κύκνο» των αγορών μετά την πανδημία και τον πληθωρισμό, η επιδεινούμενη επενδυτική ψυχολογία δύσκολα επιτρέπει τη σκέψη για μετοχικές τοποθετήσεις, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στους δεικτοβαρείς τίτλους, επισημαίνει.

Οπως σχολιάζει ο αναλυτής, έπειτα από 82 χρόνια ο πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι με έναν πόλεμο-αστραπή θα επιβάλει τη θέλησή του στην Ουκρανία διορθώνοντας τα «λάθη της Ιστορίας» και αμφισβητώντας την ίδια την εθνική της ταυτότητα. Υστερα από έξι ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων, οι στόχοι του Ρώσου προέδρου δεν έχουν εκπληρωθεί. Ταυτόχρονα, πέτυχε να ενώσει τους Ευρωπαίους, κάτι που δεν το είχαν πετύχει ούτε οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες του παρελθόντος, προσθέτει.

Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι κατέρρευσε, οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του αλουμινίου, του παλλαδίου, του χαλκού αλλά και των σιτηρών αναρριχήθηκαν, ενώ η εφαρμογή των κυρώσεων της Δύσης απειλεί με στραγγαλισμό τη ρωσική οικονομία.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δείκτες των διεθνών αγορών υποχωρούν καθημερινά, με εξαίρεση το ράλι ανακούφισης της Παρασκευής, όταν δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι «σκληρές κυρώσεις», και με το περιβάλλον να είναι πλέον αχαρτογράφητο, καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοικτά: από το πλέον αισιόδοξο αλλά και λογικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες σύντομα θα φτάσουν σε συμφωνία, μέχρι εναλλακτικά σενάρια, που περιλαμβάνουν συνέχιση του πολέμου και εξειδίκευση του περιεχομένου της «πυρηνικής απειλής» που εκστόμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT