Ο Αμπράμοβιτς πουλάει εσπευσμένα την Τσέλσι και τις βίλες του στη Βρετανία

Ο Αμπράμοβιτς πουλάει εσπευσμένα την Τσέλσι και τις βίλες του στη Βρετανία

Τρόμο φαίνεται να προκαλεί σε ορισμένους από τους ολιγάρχες της Ρωσίας το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Τρόμο φαίνεται να προκαλεί σε ορισμένους από τους ολιγάρχες της Ρωσίας το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις. Αυτό προδίδουν οι σπασμωδικές κινήσεις του Ρομάν Αμπράμοβιτς, που σύμφωνα με τον Βρετανό βουλευτή Κρις Μπράιαντ πουλάει εσπευσμένα τα ακίνητά του στο Λονδίνο. Σε ομιλία του στη βρετανική Βουλή, ο εν λόγω πολιτικός τόνισε χαρακτηριστικά πως ο Αμπράμοβιτς «είναι τρομοκρατημένος, φοβάται μην του επιβληθούν κυρώσεις, γι’ αυτό και πουλάει το σπίτι του αύριο και ετοιμάζεται να πουλήσει και ένα άλλο ακίνητο».

Ο Βρετανός πολιτικός αναφερόταν σε έπαυλη με 15 κρεβατοκάμαρες που έχει ο Αμπράμοβιτς στην περιοχή των Κήπων του Κένσινγκτον. Η αξία αυτής της επαύλεως υπολογίζεται περίπου σε 200 εκατ. δολάρια και είναι μόνον ένα από τα ακίνητα που διατηρεί ο Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο. Συντασσόμενη με την πολιτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε., η Βρετανία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τουλάχιστον 100 βαθύπλουτους Ρώσους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμπεριλάβει τον Αμπράμοβιτς σε καμία από αυτές. Ο Αμπράμοβιτς έχει, πάντως, ήδη χάσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια από την περιουσία του εξαιτίας του κραχ που σημείωσε το χρηματιστήριο της Μόσχας αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίδραση της Δύσης.

Ο Ρώσος μεγιστάνας έχει ήδη χάσει περίπου 1,8 δισ. δολ. από την περιουσία του εξαιτίας του κραχ στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Παράλληλα, όμως, πολιτικοί κύκλοι της Βρετανίας ασκούν αφόρητες πιέσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, που εκτός από σειρά πολυτελών ακινήτων στη Βρετανία έχει στην ιδιοκτησία του και την ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι. Σύμφωνα με τον Μπράιαντ, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στον Αμπράμοβιτς να έχει υπό τον έλεγχό του μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Εν μέσω, έτσι, των εντεινόμενων πιέσεων και του αρνητικού κλίματος, αλλά και υπό τον φόβο των κυρώσεων, το Σάββατο ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε τον έλεγχο της ομάδας στο συμβούλιο των επιτρόπων του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.

Εχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της ομάδας ο Ελβετός μεγιστάνας Χάνσιοργκ Βις, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του αυτή στην ελβετική εφημερίδα Blick. Οπως τόνισε: «Ο Αμπράμοβιτς προσπαθεί αυτήν τη στιγμή να πουλήσει όλες τις βίλες που έχει στη Βρετανία αλλά παράλληλα προσπαθεί να απαλλαγεί και από την Τσέλσι άμεσα». Υποστήριξε μάλιστα πως ο ίδιος ο Αμπράμοβιτς έκανε τη σχετική πρόταση τόσο στον ίδιο όσο και σε τρία άλλα άτομα. Προσέθεσε, ωστόσο, πως θα χρειαστεί να περιμένει τέσσερις ή πέντε ημέρες, για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σημειωτέον ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έπληξαν άμεσα στον πλούτο τους, καθώς προκάλεσαν ραγδαία πτώση της αξίας των μετοχών τους στο ρωσικό χρηματιστήριο. Μόλις διέρρευσε η είδηση των κυρώσεων, οι 22 πλουσιότεροι Ρώσοι είδαν την καθαρή περιουσία τους να μειώνεται κατά 39 δισ. δολάρια εν μια νυκτί. Τις μεγαλύτερες απώλειες έχει καταγράψει έως τώρα ο Βάγκιτ Αλεκπέροφ, πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, αφού είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά το 1/3 μέσα σε μία ημέρα και να περιορίζεται σε 13 δισ. δολάρια, όταν η τιμή της μετοχής της βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και υποχώρησε κατά 32%. Εξίσου σοβαρές απώλειες κατέγραψε η περιουσία του Αλεξέι Μορντάσοφ, επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού της χαλυβουργίας, Severstal, καθώς είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 4,2 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT